'Piek en hype' voor vrouwenvoetbal, blijft de interesse hangen?

tijd van publicatie Aangepast
ANP

Bij amateurclub Achilles '29 in Groesbeek volgen ze het EK vrouwenvoetbal op de voet. De toeschouwers op de tribune vinden het mooi om naar te kijken.

Toch staan de meesten niet vaak langs de lijn bij wedstrijden van de eigen Groesbeekse vrouwen, die in de eredivisie spelen. "Maar dat gaat door alle aandacht voor het EK nu misschien wel veranderen", zegt een van hen lachend.

Valkuil

Het is een grote uitdaging voor de KNVB en de clubs: hoe vertaal je het succes van het EK naar blijvende interesse van toeschouwers en speelsters voor het Nederlandse vrouwenvoetbal?

"De grootste valkuil is dat we denken dat iedereen nu naar de Vrouwen Eredivisie gaat kijken", zegt oud-international en Ajax-voetbalster Leonne Stentler. Toch is ze optimistisch: "Meiden gaan nu misschien niet massaal op voetbal, maar vrouwenvoetbal is heel lang niet geaccepteerd geweest. Dat kan nu weleens gaan veranderen."

Recordaantal kijkers

De Europese voetbalbond UEFA maakte gisteren bekend dat nooit eerder zoveel mensen naar een Europees kampioenschap vrouwenvoetbal hebben gekeken. Het aantal mensen dat wedstrijden via de UEFA-app kijkt is meer dan verdubbeld ten opzichte van het vorige EK in 2013.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Vrouwenvoetbal een hype of blijft het populair?

Toernooidirecteur Bert van Oostveen is er erg blij mee. "We hebben tot en met de halve finale 165 miljoen kijkers gehaald. Dat is een absoluut record. Bijna 50 miljoen meer dan het vorige toernooi in Zweden vier jaar geleden. Met de finale die wordt uitgezonden in tachtig landen hopen we dat we de 200 miljoen gaan halen."

"We zijn tien jaar geleden gestart om het vrouwenvoetbal echt op de kaart te zetten", zegt Van Oostveen. "Dit is een mooi moment, maar tegelijkertijd een piek en een hype en het gaat natuurlijk om structureel beleid."

Idee├źn over dat beleid heeft Van Oostveen genoeg. "Ik denk dat we straks weer extra ledenaanwas gaan zien. Daarnaast kan je denken aan het benoemen van modelverenigingen in het amateurvoetbal die aan de slag gaan met extra opleidingen. Tegelijkertijd blijven we werken aan het uitbouwen van de eredivisie voor vrouwen."

"Goed, eerst maar eens de wedstrijd spelen morgen, maar dit smaakt natuurlijk naar meer."

De finale van het EK tussen Nederland en Denemarken is morgen vanaf 16:50 te zien op NPO1.

STER reclame