Protest tegen de vele zuuraanvallen in Londen
NOS NieuwsAangepast

Veel meer zuuraanvallen in Londen: bendegeweld, eerwraak en beroving

  • Suse van Kleef

    correspondent Groot-Brittannië

  • Suse van Kleef

    correspondent Groot-Brittannië

We kennen het uit landen als Pakistan en India: vrouwen die met zuur worden overgoten, uit eerwraak of als straf. Maar de laatste tijd zijn er ook in Groot-Brittannië veel aanvallen met zuur of andere bijtende stoffen. De afgelopen jaren is het aantal meldingen verdubbeld.

Vooral in Londen is het een probleem: vorig jaar werden er daar 455 zuuraanvallen geteld. De politie is inmiddels uitgerust met eerstehulppakketjes voor zuuraanvallen. En voor 2017 ligt de verwachting nog hoger. Bijna dagelijks is het hier raak.

Discotheekbezoekers

Zo raakten vorige week twee jongens levensgevaarlijk gewond in Oost-Londen. Omstanders zagen hoe het zuur de huid van hun gezicht wegbrandde. Midden juli werd Londen opgeschrikt door maar liefst vijf aanvallen in 1,5 uur.

We spraken met een van de slachtoffers, Jabed. Hij werd beroofd van zijn scooter:

'Ik denk steeds dat iemand mij gaat aanvallen'

Eerder raakten twintig discotheekbezoekers gewond toen er in een club met een bijtende stof werd gegooid. Twee van hen raakten deels blind, anderen liepen ernstige brandwonden op.

Wereldwijd is het overgrote deel van de slachtoffers van dit soort aanvallen vrouw. "Dat maakt de situatie in Groot-Brittannië uniek, hier is twee derde man", zegt Jaf Shah van Acid Survivors Trust International.

Zuuraanvallen worden niet alleen uit eerwraak gedaan: er zijn juist heel veel andere motieven. "We zien haatmisdrijven, berovingen en ook bendegeweld. Wel zijn de daders, net als in de rest van de wereld, meestal jonge mannen. Een van de onderliggende oorzaken is het heersende idee over mannelijkheid en dat je respect verkrijgt door geweld en verminking."

Want dat is het afschuwelijke aan dit soort aanvallen: slachtoffers blijven vaak achter met ernstige verwondingen en littekens. "Dat is de intentie van zo'n aanval: je wilt een gruwelijk en zeer zichtbaar stempel op iemand achterlaten, daarom is het gezicht vaak het doelwit. Veel overlevenden zijn misvormd geraakt. Sommigen zijn blind. Slachtoffers moeten voor altijd leven met hun littekens."

  • NOS
    Resham Khan voor de zuuraanval
  • NOS
    Resham Khan in het ziekenhuis na na de zuuraanval

"De sterke stijging van het aantal zuuraanvallen komt deels doordat er hier strenge maatregelen zijn genomen tegen andere dodelijke wapens zoals messen en pistolen", zegt Shah. "Daar is duidelijke wetgeving voor. Je wordt aangeklaagd en streng gestraft als je een mes of pistool bij je hebt, terwijl je geen vergunning hebt. Voor zuur en andere bijtende stoffen geldt dat niet."

Ook zijn zuuraanvallen lastig te bewijzen. Slechts zo'n 30 procent van de zaken wordt opgelost, legt Shah uit. "Je kunt het van een grote afstand op iemand gooien, en het flesje is makkelijk te verstoppen of weg te gooien.

Verder zijn bijtende stoffen goedkoop, overal verkrijgbaar en je kan met cash betalen, waardoor je minder makkelijker te traceren bent. Er zijn geen leeftijdsrestricties en je hoeft je niet te identificeren."

Jaf Shah

Experts en slachtoffers willen daarom betere controles bij verkoop in supermarkten en kluswinkels. Maar ook: strengere straffen. Want ook geestelijk laat zo'n aanval sporen na. Veel overlevenden hebben last van depressies en angstaanvallen.

Ook maaltijdbezorger Jabed Hussain, die drie weken geleden een van de slachtoffers werd van een serie zuuraanvallen, merkt dat. "Ik ben altijd bang, durf eigenlijk niet meer op straat te lopen. Ik neem altijd iemand mee. Ook thuis denk ik altijd dat iemand me weer wil aanvallen."

Het Britse OM heeft inmiddels aangekondigd dat het levenslang gaat eisen tegen daders van zuuraanvallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl