AFP
NOS Nieuws

Britse OM gaat levenslang eisen bij 'verminkende' zuuraanvallen

Voor mishandeling en verminking met bijtend zuur kan in Groot-Brittannië voortaan levenslang worden geëist, zelfs als de aanval mislukt. Dat zegt het Openbaar Ministerie volgens een aantal Britse kranten.

De maatregel volgt op een reeks zuuraanvallen. Drie weken geleden werden op een avond vijf mensen het slachtoffer in Londen. Volgens The Guardian is het aantal mishandelingen met bijtende chemicaliën in de hoofdstad in drie jaar tijd ruim verdubbeld.

Schroevendraaier

De groeiende angst voor zulke aanvallen is de aanleiding voor de strengere strafeisen. Ook kunnen criminelen met zuur op zak voortaan dezelfde straffen verwachten als voor het bezit van een mes.

"Je komt er niet mee weg als je zonder goede verklaring zuur bij je hebt", citeert de krant Alison Saunders van het Britse OM. "Het telt als een wapen, net zo goed als een mes of schroevendraaier."

Zuuraanvallen leiden geregeld tot verminking bij de slachtoffers. Vorige week raakten twee jongens in Oost-Londen levensgevaarlijk gewond aan hun gezicht.

Levenslang?

Als iemand in Groot-Brittannië daadwerkelijk tot levenslang wordt veroordeeld, betekent dat overigens niet dat hij voor de rest van zijn leven in de cel zit. Bij goed gedrag en het uitzitten van een minimumstraf is er kans op vervroegde vrijlating.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl