Straatkunst in Parijs geroofd door 'gemeentewerkers'

Aangepast
Straatkunst van Invader in Parijs twitter.com/Trazou

Parijs is in de ban van opmerkelijke kunstroven. Sinds enkele dagen zijn er straatkunstwerken verdwenen van de populaire artiest Invader. Hij maakt mozaïeken op muren in de stijl van de videogame Space Invaders uit 1978.

Volgens ooggetuigen zijn de kunstwerken gestolen door mensen die zich voordeden als Parijse ambtenaren, compleet met ladders en geel-fluorescerende vesten. De dieven zeiden dat ze voor de gemeente werkten. Maar een woordvoerder van de gemeenteraad ontkende dat ten stelligste. "Dat waren niet onze mensen en onze materialen."

Invader zelf heeft nog niet op de diefstal gereageerd. Eerder zei hij dat het roven van zijn kunst vrijwel onmogelijk is omdat de tegeltjes van de muur moeten worden gehaald en vervolgens opnieuw moeten worden samengesteld op een ander materiaal. Replica's van zijn straatkunst leveren Invader op veilingen honderdduizenden euro's op.

Pierre Ropert
@Trazou
Hier j'ai croisé des gens qui prétendaient être employés de la mairie en décrochant des œuvres d'Invader. La mairie a démenti. #streetart
12 maanden geleden

Invader versiert sinds 1998 de Parijse straten met Space Invader-kunst. Volgens de kunstenaar symboliseert de videogame uit de jaren 70 het begin van het digitale tijdperk waarin we nu leven.

Net als over zijn bekende collega-straatkunstenaar Banksy, is ook over Invader weinig bekend. Wel weten we dat hij is geboren in 1969 en studeerde aan de Ecole des Beaux Arts in Parijs.

STER Reclame