Drukke tweede zwarte zaterdag, maar hoogtepunt voorbij

Aangepast
EPA

Het is vandaag dringen geblazen op de wegen naar de vakantiebestemmingen in Europa. De tweede zwarte zaterdag is iets drukker dan de eerste, vorige week.

De belangrijkste vakantieroutes naar Frankrijk, Italië en Spanje liepen al vroeg vol. Op het hoogtepunt stond in Frankrijk rond het middaguur 857 kilometer file. Vorige week zaterdag was dat 610 kilometer. Inmiddels is de vertraging op de meeste vakantieroutes tussen de twee en drie uur.

Automobilisten in Zwitserland stonden vanmorgen vroeg al ruim een uur vast voor de Gotthardtunnel richting de Italiaanse grens. Vakantiegangers die terugkeren naar het noorden waren zelfs twee uur kwijt voor ze de tunnel door konden.

Vijf uur vertraging

Om 08.00 uur werd in Duitsland op de A3 bij Leverkusen in de richting van Keulen al twee uur vertraging gemeld en ook in Frankrijk was het vroeg aansluiten. De reis via de Autoroute du Soleil duurde zeker twee uur langer door drukte tussen Lyon en Orange.

De A10 van Tours naar Bordeaux leek het slechtst begaanbaar. Automobilisten deden op het hoogtepunt zeker vijf uur langer over de route, die normaal zo'n drie uur rijden in beslag neemt.

Rijkswaterstaat Verkeersinformatie
@RWSverkeersinfo
Stau, file, noem het wat je wilt, maar je staat al ruim een uur vast voor de Gotthardtunnel richting het Zuiden. #vakantie #zwartezaterdag
11 maanden geleden

In Oostenrijk is het ook druk. De wachttijd voor de Karawankentunnel in de richting van Slovenië was vanmorgen vroeg opgelopen tot een uur. Naar verwachting nemen de files op de Europese wegen nu af.

Veel files werden veroorzaakt door automobilisten die terugkeren van de vakantie. Zo duurde de rit van het Gardameer over de A22 naar Bolzano in het noorden van Italië twee uur langer dan normaal.

Eerste zwarte zaterdag

Vorige week was de eerste zwarte zaterdag van de zomer. Volgende week wordt opnieuw topdrukte verwacht op de Europese wegen, dan vooral met terugkerend vakantieverkeer.