Aziz Faye
NOS NieuwsAangepast

Straatverkopers Barcelona lanceren hun eigen merk

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Italië

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Italië

Het is voortdurend rennen voor de politie, verzucht een van de Afrikaanse verkopers op de Ramblas in Barcelona. "We rennen van boven naar beneden. Je wordt op de ene plek verjaagd en dan probeer je het verderop nog een keer."

Hij verkoopt nagemaakte voetbalshirts van FC Barcelona, maar de handel is niet echt groot. Als hij geluk heeft, verkoopt hij vijf shirtjes op een dag. "Een keer per week raak ik mijn spullen kwijt aan de politie. Dan kun je weer helemaal opnieuw beginnen."

Hij kijkt nerveus om zich heen, net als de zes andere verkopers die op kleden hun spullen hebben uitgestald. Aan de hoeken van de kleden zijn touwen vastgemaakt zodat de handelswaar razendsnel kan worden ingeklapt. "We hebben echt geen andere manier om te overleven. Ook wij betalen huur, water, elektriciteit, en sturen geld naar onze families in Afrika."

Niet verjaagd worden, maar erkenning krijgen

Ze hebben namaak T-shirts van grote merken, neptassen, parfums en horloges van exclusieve modehuizen. En het is precies daarom dat de politie de handel zoveel mogelijk aan banden legt. Maar de verkopers komen nu met een tegenzet: deze maand lanceren ze hun eigen merk op shirtjes en petjes. Top Manta gaat het heten. Het is een soort geuzennaam, precies zoals de Spaanse straatverkoop in de volksmond wordt genoemd. 'Top manta', letterlijk: 'Vanaf de deken'.

Met dat eigen merk worden we zichtbaar, zegt de Senegalees Aziz Faye, een van de kleedjesverkopers die het initiatief nam. "De toeristen op straat zien alleen onze spullen. Niet de mensen die daar staan, hoe ze in Europa kwamen, wat hun verhaal is. Het doel is dat we op een dag van die straat wegkomen en dat de spullen die we verkopen geen namaakmerken meer zijn."

Deze shirtjes met het eigen logo zijn maar het begin. Faye laat een van de eerste zending T-shirts zien waarop het merk al staat: een soort vliegende deken. "Het symboliseert drie dingen. De deken waarmee we ons geld verdienen, het bootje waarop we hier kwamen, en de golven van de zee. Die golven zijn alle problemen waarmee we te maken krijgen."

Aziz Faye met het eigen merk Top Manta

Minder enthousiast zijn ze bij de gemeente. Het is een goed idee dat immigranten hun eigen merk verkopen en stoppen met die namaakspullen, beaamt Xavier Trias van de centrumrechtse oppositie.

Hij was burgemeester van Barcelona tot een centrumlinkse coalitie het bestuur overnam. "Maar mensen die met deze handel de straat op gaan, moeten natuurlijk zelf wel legaal in deze stad verblijven."

Top Manta kan nog heel groot worden.

Straatverkoper Aziz Faye

Faye haalt zijn schouders op over de bezwaren vanuit de politiek. De Afrikaanse straatverkopers van Barcelona zijn sinds vorig jaar georganiseerd in een eigen vakbond. Ze zijn nu met tientallen. "In korte tijd bereikten we met elkaar veel meer dan politici in jaren. We willen nu ook onze eigen ateliers gaan opzetten, waar we zelf kleren gaan maken en ontwerpen."

Hij houdt tevreden het eerste shirt met het eigen logo omhoog. "Top Manta kan nog heel groot worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl