VN over slachtpartijen Congo: kindsoldaten, machetes en verbrandingen

Aangepast
AFP

"De milities vielen mijn huis binnen in Cinq. Ze schoten mijn man dood. Daarna schoten ze mij in mijn been, en mijn zoon van 10 maanden oud ook. Mijn dochter kreeg een machete in haar rug. Ik vluchtte en liep een week lang richting de grens. Daar zag een helikopter ons. Die bracht ons naar het ziekenhuis. Het been van mijn zoontje moest geamputeerd worden."

Dit is het verhaal van een vrouw uit de Democratische Republiek Congo. Vandaag publiceerde de VN een rapport waarin staat dat er tussen maart en juni in de regio Kasaï, in Midden-Congo, 251 mensen zijn afgeslacht door milities en rebellen. Onder hen waren 62 kinderen.

Voor het rapport spraken VN-onderzoekers met 96 Congolezen die naar Angola zijn gevlucht.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

VN: gruwelijkheden in Congo

De meeste doden vielen bij een aanval op een ziekenhuis. De Bana Mura-militie vermoordde daar negentig mensen. Die werden levend verbrand, in stukken gesneden of doodgeschoten. De operatiekamer werd door de militie in brand gestoken terwijl de patiënten die net waren geopereerd nog in de kamer waren.

Een pasgeboren baby werd twee keer in het hoofd geschoten, maar wist de aanval te overleven. Zijn moeder overleefde het ook. "Ik onderging niet hetzelfde lot als de anderen, omdat ik op de grond lag en net deed alsof ik dood was. Ik verborg de baby onder mijn lichaam."

1/2Foto's uit VN-rapport Congo (baby die aanval in ziekenhuis overleefde) OHCHR
2/2Foto's uit VN-rapport Congo (zoontje dat been verloor na aanval) OHCHR

Dezelfde militie viel de stad Mwakapenga binnen. Een vrouw vertelde aan de VN dat haar hele familie werd vermoord. "Twee aanvallers vielen mijn huis binnen en schoten mijn man, mijn 13-jarige dochter en 17-jarige zoon dood. Mijn jongste dochter, van 3 jaar oud, werd in stukken gehakt met een machete."

De vrouw rende haar huis uit en verstopte zich in de bosjes. Daar zag ze hoe elf mensen levend werden verbrand in hun huizen. Ze hoorde de mensen schreeuwen en huilen.

De meeste mensen die met de VN-medewerkers spraken, hadden geen tijd om spullen mee te nemen. Hun huizen werden in brand gestoken door de milities. Sommigen overleden na de gesprekken.

In Kasaï wordt vooral gevochten door Congolese veiligheidstroepen en de Kamwina Nsapu-militie. Vorig jaar zomer doodde het leger een leider van die militie, waarna het conflict escaleerde. In juni bleek uit onderzoek dat er sinds oktober zeker 3383 doden zijn gevallen door het conflict.

In het rapport wordt ook gesproken over de kindsoldaten die door milities worden ingezet. Vooral de Kamwina Nsapu-militie maakt veel gebruik van kindsoldaten, sommigen waren niet ouder dan 7 jaar.

De kinderen gebruikten 'hekserij' om onoverwinnelijk te worden. Ze deden mee aan rituelen en dronken bloed van slachtoffers. Getuigen vertelden aan de VN dat in Shamudisu kinderen op de borst van slachtoffers gingen zitten terwijl die werden onthoofd.

Congo moet nu actie ondernemen om ervoor te zorgen dat het geweld zich niet uitbreidt.

Zeid Ra'ad al-Hussein

"Deze verhalen zijn een grote waarschuwing voor de overheid van Congo", zegt VN-ambassadeur voor de Mensenrechten Zeid Ra'ad al-Hussein. "Ze moeten nu actie ondernemen om ervoor te zorgen dat het geweld zich niet uitbreidt naar andere gebieden."

STER Reclame