Medewerker van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit onderzoekt eieren op sporen van fipronil
NOS NieuwsAangepast

'Bedrijf Chickfriend wist dat het verboden middel kocht'

Chickfriend, het bedrijf dat bloedluis bij kippen bestreed met fipronil, wist dat het een verboden gif gebruikte, schrijft NRC Handelsblad. De krant is in het bezit van facturen en een mailcorrespondentie waaruit dat zou blijken.

Het Barneveldse Chickfriend kocht een middel waaraan fipronil was toegevoegd van een firma in Weelde, België. Bij dat bedrijf, Poultry-Vision, werd bij een huiszoeking 6000 liter fipronil gevonden, maar eigenaar Patrick R. ontkent dat hij de stof door een bestrijdingsmiddel voor bloedluis mengde. Er loopt nu een strafrechtelijk onderzoek naar hem.

Volgens NRC Handelsblad wist Chickfriend dat het een verboden middel kocht van Patrick R. Op facturen aan dat bedrijf wordt het middel geen fipronil, maar 'fypro-rein' genoemd. Ook de advocaat van Poultry-Vision, Pieter Helsen, beweert dat Chickfriend op de hoogte was van de aanwezigheid van fipronil in het geleverde middel. Tegen actualiteitenprogramma EenVandaag zegt hij dat zijn cliënt dat ook voldoende duidelijk heeft gemaakt.

Gif afkomstig uit Roemenië

Het Duitse blad Der Spiegel meldt dat het gif is geleverd door een chemisch bedrijf uit Roemenië. Ook in Duitsland zijn miljoenen eieren in de winkel terechtgekomen die mogelijk fipronil bevatten. De krant schrijft dat Patrick R. rond de feestdagen voor tienduizenden euro's fipronil bestelde bij het Roemeense bedrijf.

De stof vermengde hij vervolgens met het anti-luizenmiddel Dega-16, een product dat menthol, eucalyptus en etherische oliën bevat. Ook het ongemengde Dega-16 staat overigens niet geregistreerd als officieel bloedluisbestrijdingsmiddel, bleek vandaag uit onderzoek van de NOS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl