NOS NieuwsAangepast

Politie slaat betoging Jemen uiteen

In Jemen zijn anti-regeringsdemonstranten slaags geraakt met de politie. In de steden Sanaa en Taiz zouden minstens 130 mensen zijn gearresteerd. Het is de derde opeenvolgende dag van protesten tegen het regime van president Ali Abdullah Saleh.

Duizenden demonstranten, voornamelijk studenten, probeerden het presidentieel paleis in de hoofdstad Sanaa te bereiken. De politie joeg de menigte met wapenstokken uiteen.

Geïnspireerd

De demonstraties begonnen vrijdagnacht, toen duizenden mensen de straat op gingen om het aftreden van de Egyptische president Mubarak te vieren. Geïnspireerd door de gebeurtenissen in Egypte riepen de betogers: "De Jemenieten willen van het regime af!" en "Een Jemenitische revolutie na de Egyptische revolutie!"

Om de onrust het hoofd te bieden had Saleh eerder aangekondigd zich niet herkiesbaar te stellen en in 2013 af te treden, maar de demonstranten eisen zijn onmiddellijke vertrek.

Continu

Van een massaal protest is nog geen sprake, maar de demonstraties in Jemen lijken na drie opeenvolgende dagen een meer continu karakter te krijgen. Er waren al wel eerdere betogingen. Op 23 en 27 januari gingen mensen de straat op en op 3 februari was er de 'Dag van de Woede'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl