Staatssecretaris Van Dam in Brussel
NOS NieuwsAangepast

Mogelijk toch kabinetssteun voor getroffen pluimveehouders

Het kabinet onderzoekt de mogelijkheden om bedrijven die door het eierschandaal zijn getroffen toch te ondersteunen. Staatssecretaris Van Dam van Landbouw zei dat na een gesprek bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

"We zijn aan het kijken wat we gezamenlijk kunnen doen om de pluimveehouders te kunnen helpen en de sector als geheel te ondersteunen", aldus Van Dam. Verder wilde hij er nog weinig over zeggen. "We proberen het eerst goed in beeld te brengen."

Gisteren benadrukte een woordvoerder van Van Dams ministerie nog dat door het fipronil-schandaal getroffen bedrijven nergens op hoeven te rekenen.

Vertrouwen

Volgens de staatssecretaris zijn alle besmette eieren nu uit de winkels, maar is dat nog niet genoeg. Immers: voedsel betekent ook vertrouwen, zegt Van Dam. Om dat vertrouwen te herstellen, heeft Van Dam daarom ook met de eierbranche en de pluimveesector gesproken om te kijken wat er gezamenlijk moet worden gedaan.

Het eerste kleine stapje komt van Van Dam zelf: "ik ga vandaag gewoon weer eieren kopen in de supermarkt."

Kort geding

Door het gifschandaal mogen de getroffen bedrijven geen eieren verkopen tot de verboden stof fipronil helemaal uit de kippen en de eieren is verdwenen. Dat kan weken duren en al die tijd tijd moeten de kippen wel eten. Daarom hebben diverse bedrijven besloten hun kippen te ruimen.

Dierenwelzijnsorganisaties hadden een kort geding aangespannen om dat te voorkomen, maar die kregen vandaag nul op het rekest bij de rechter. Het ruimen van de dieren is volgens de rechter niet in strijd met de wet en het staat pluimveehouders dus vrij om daar zelf een beslissing over te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl