Abrupt einde aan recordreeks Hansen: ik ging voor 21 grote rondes

Aangepast
Adam Hansen ANP

Er komt een einde aan de recordreeks van wielrenner Adam Hansen. De 36-jarige Australiër, die met de Tour de France zijn achttiende grote ronde op rij uitreed, is door zijn ploeg Lotto-Soudal niet opgenomen in de selectie van de Vuelta. "Mijn doel was om er 21 uit te rijden."

Teleurgesteld bevestigt Hansen het nieuws. "Ja het klopt. Ik sta niet op de lijst voor de Vuelta. Ik hoorde het twee dagen geleden. Het was een verrassing, ik had het niet verwacht."

Sinds de Vuelta van 2011 stapte Hansen in elke grote ronde op. Als knecht van zowel ronderenners als sprinters. Bij toeval reed hij in 2012 alle drie de grote rondes. Omdat hij daar zo goed van herstelde, ontstond een opmerkelijke reeks die tot en met de Tour van afgelopen maand duurde.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Hansen wint zevende Giro-etappe in 2013

"Het is al ongelooflijk dat het zo lang duurde. En ik wist dat het een keer op zou houden. Zes jaar lang was ik fit genoeg om überhaupt geselecteerd te worden en ik reed ze nog uit ook. Maar dit is wel even moeilijk om te accepteren."

Doel was 21 rondes

Hansen had zich inmiddels het doel gesteld om er 21 uit te rijden. "Een grote ronde heeft 21 etappes. Daarom wilde ik 21 rondes uitrijden. Maar goed, ik kan er niets aan doen. Het is de beslissing van het team. En het is mijn baan om te doen wat zij zeggen."

Lotto-Soudal legde de keuze wel uit aan Hansen. "Ze zeiden dat het een moeilijke beslissing voor ze was, maar dat ze andere renners, van wie het contract afloopt, een kans willen geven zich te bewijzen in de Vuelta."

In een reactie stelt ploegleider Marc Sergeant van Lotto-Soudal dat een hardnekkige zitvlakblessure ook debet was aan het niet selecteren van Hansen.

"Momenteel heeft Adam de fietstraining nog niet kunnen hernemen, dus dan wordt de voorbereiding sowieso heel kort. Samen met de sportieve afweging heeft de staf besloten om hem niet te selecteren. Het klopt dat Adam een fantastische reeks heeft neergezet, maar we wisten dat die vroeg of laat zou stranden."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Hansen rijdt naar etappezege in Vuelta van 2014

"Wat ik nu ga doen? Dat weet ik niet. Ik heb mijn raceprogramma nog niet. Misschien dat ik de Cyclassics in Hamburg rijd, dat vind ik altijd wel een mooie koers. De enige etappekoers die Lotto Soudal nog rijdt, is de Tour of Britain. Maar dat zou wel erg vroeg voor mij zijn."

De beslissing van zijn ploeg heeft mogelijk ook gevolgen voor zijn deelname aan het WK in Bergen. "Ik sprak met bondscoach Bradley McGee laatst. Hij zei dat het voor mijn eventuele selectie erg belangrijk was dat ik de Vuelta zou rijden."

Wel eerste reserve

Er is nog wel een sprankje hoop. Hoewel Hansen ook niet op de voorlopige startlijst staat ("dat verraste me"), heeft de ploegleiding hem verteld dat hij eerste reserve is. "Daar vertrouw ik op. En ik weet dat er een regel is bij de UCI dat in het geval van een blessure een ploeg nog kan afwijken van een ingediende startlijst."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Routinier Hansen tijdens Tour over situatie Froome/Landa

STER Reclame