Glutenvrij brood iStock

Glutenvrije producten zijn lang niet altijd gezonder dan producten waar wel gluten in zitten, terwijl ze vaak wel een stuk duurder zijn. Dat concludeert de Consumentenbond na een steekproef.

In de onderzochte glutenvrije producten zat meer suiker, meer zout en meer vet. Ook zaten er minder vezels in dan in vergelijkbare producten met gluten.

De Consumentenbond keek naar de ingrediëntenlijst van vijf A-merkproducten en de bijbehorende glutenvrije variant. De verschillen zijn soms groot.

Zo zit er in glutenvrij knäckebröd van het merk Wasa zes keer zoveel verzadigd vet en twee keer zoveel zout als in de volkoren variant. En in de glutenvrije pannenkoekenmix van het merk Koopmans is twee keer zoveel zout te vinden als in de 6-granen pannenkoekenmix van hetzelfde merk.

Ook glutenvrije ontbijtkoek van Peijnenburg en glutenvrije stroopwafels van Albert Heijn blijken geen gezond alternatief: de ontbijtkoek bevat meer calorieën door de toevoeging van zuivel en in het tweede product zit meer suiker dan in gewone stroopwafels.

Smaak

De fabrikanten zeggen tegen de onderzoekers dat het toevoegen van suiker, zout of vet nodig is om de smaak van producten zonder gluten op peil te brengen.

"Zij geven aan dat meer zout nodig is voor een rijkere smaakervaring, dat suiker nodig is omdat glutenvrij meel niet zo snel kleurt of krokant wordt bij het bakken. En dat er minder vezels in zitten omdat er meelvervangers worden gebruikt", zegt een woordvoerder van de Consumentenbond. "In de zoektocht naar een vervanging voor gluten worden er meer ingrediënten aan de producten toegevoegd, die deels ongezond zijn."

Mayonaise zonder eieren maken is leuk, maar niet te doen. Net als brood zonder gluten.

Liesbeth Smit

Dat bevestigt voedingswetenschapper Liesbeth Smit. "Als je gluten ergens uithaalt, worden producten vaak droger en broos. Dat moet je dan dus ergens mee compenseren."

Volgens Smit is het moeilijk om exact hetzelfde product te maken met een element minder. "Mayonaise zonder eieren maken is leuk, maar niet te doen. Net als brood zonder gluten. Fabrikanten proberen dat wel aan te bieden, omdat mensen er naar vragen."

Ingrediëntenlijst

De Consumentenbond raadt mensen aan goed naar de ingrediëntenlijst en de voedingswaarde van glutenvrije producten te kijken. De bond heeft ook een lijst met glutenvrije producten samengesteld die wel gezond zijn.

"Dat zijn vaak volkorenproducten die glutenvrij zijn, dan zitten er wel veel vezels in. En er zijn natuurlijke of onbewerkte producten, die niet speciaal gemaakt zijn als glutenvrije variant maar die van zichzelf glutenvrij zijn."

Coeliakie

Glutenvrije producten zijn de laatste jaren populair geworden, omdat veel mensen denken dat ze gezonder zijn dan de versie met gluten. Een beperkt aantal mensen kan gluten niet verdragen, zij hebben de aandoening coeliakie.

STER reclame