Caracas, Venezuela
NOS Nieuws

Chaos in Venezuela bereikt ook Nederland: Ingrid vreest voor haar familie

Geen eten, geen medicatie, geen geld, alles kapot, niets meer over van de straten en altijd bang zijn voor de dood. Niet bedelen voor geld, maar bedelen voor restanten van eten. Je huis uit lopen en niet meer weten of je thuis komt.

Zo beschrijft Ingrid de huidige situatie in Venezuela. De Venezolaanse woont in Nederland met haar man Patrick en heeft dagelijks contact met haar familie en vrienden in Venezuela.

"Elke ochtend zetten we meteen WhatsApp en de computer aan om te kijken wie er nu weer is vermoord of overvallen", vertelde het tweetal in radioprogramma Nieuws & Co. Ze willen liever niet met hun achternaam in de media komen uit vrees voor de veiligheid van Ingrids familie.

Het gaat niet goed met Ingrids familieleden, die in Caracas wonen. "Ze hebben niets, het leven is verschrikkelijk. De criminaliteit is hoog. Als ze naar buiten gaan, lopen ze het risico dat ze nooit meer thuiskomen. Het is heel onveilig."

Afgelopen januari waren Ingrid en Patrick voor het laatst in het land. "Het was niet meer mijn land zoals vroeger. Het is totaal triest. Alles is kapot. Het gaat zo slecht met mijn land." Als ze uit eten gingen, namen ze zakjes met eten mee uit het restaurant, vertelt ze. Want de mensen op straat hoeven geen geld, ze willen eten. Restjes.

Die verschrikkelijke sfeer is ook weer mee naar Nederland gekomen, vertelt Patrick. "Het is niet alsof we steeds ruzie hebben, maar de sfeer is heel gespannen hier. We zijn zeer bezorgd over onze familieleden en kennissen. Onze grootste angst is dat iemand wordt doodgeschoten." Dus houden ze zoveel mogelijk contact via de telefoon. "We krijgen ook vaak video's doorgestuurd waarop te zien is hoe politieagenten en militairen winkels aan het overvallen zijn."

Steeds meer ouderen plegen zelfmoord op het eiland Isla Margarita. Ze zien geen uitweg meer.

Patrick

De twee hebben ook veel contact met een vriendin die op Isla Margarita woont. Daar is de situatie nog veel schrijnender, vertelt Patrick. "In Caracas is het al moeilijk om voedingsmiddelen te krijgen, laat staan in het binnenland of op een eiland."

Daardoor zien veel mensen geen uitweg meer, gaat hij verder. "Onze vriendin stuurde ons een bericht dat de laatste tijd steeds meer ouderen zelfmoord plegen op het eiland. Ze denken dat het de enige oplossing is. Ze hebben geen geld en eten meer."

Geen geld, maar wel steun

Maar Patrick en Ingrid kunnen niet helpen, zeggen ze. "De dollar of euro wordt in Venezuela niet meer gewisseld, dus kunnen we geen geld sturen." Daarom proberen ze hen wel te steunen. "We hebben een Venezolaanse vlag opgehangen bij ons huis, maar dan ondersteboven. Zo uiten we onze sympathie voor de slachtoffers."

Ze hopen dat er snel wordt ingegrepen door de internationale gemeenschap. "Nu is het: ik stond erbij, ik keek ernaar en ik doe helemaal niets."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl