'Ict-lek zonnepanelen mogelijke bedreiging Europese stroomvoorziening'

ANP

De stroomvoorziening in Europa loopt gevaar door een beveiligingslek in zonnepanelen. Die kunnen gehackt worden, en dat kan grote gevolgen hebben, staat in een rapport van beveiligingsbedrijf ITsec waar de Volkskrant over schrijft.

Het probleem zit in de omvormers. Dat zijn kastjes die de opgewekte elektriciteit terugleveren aan het stroomnet. Die maken vaak gebruik van standaardwachtwoorden of zijn slecht beveiligd.

Hackers kunnen op twee manieren binnendringen in de omvormers, vertelt Willem Westerhof van beveiligingsbedrijf ITsec in het NOS Radio 1 Journaal. "Het ligt eraan hoe het systeem is opgezet. Soms kan je er meteen bij via internet. Soms moet je eerst op het lokale netwerk terechtkomen - via een koelkast of een mobiele telefoon - en dan kun je er alsnog bij."

​Het gaat niet om een wijkje, maar bijvoorbeeld om de helft van de stroomvoorziening in Duitsland.

Willem Westerhof, beveiligingsbedrijf ITsec

Eenmaal in het systeem kunnen hackers de omvormers op afstand uitzetten. Als dat bij alle zonnepanelen tegelijk gebeurt, kan het elektriciteitsnet in onbalans raken, met grote gevolgen. De stroom in een enorm gebied kan uitvallen, zegt Westerhof. "Dan gaat het niet om een wijkje, maar bijvoorbeeld om de helft van de stroomvoorziening in Duitsland."

Westerhof pleit voor een certificering van apparaten die op internet zijn aangesloten, zodat er niet alleen eisen aan bijvoorbeeld brandveiligheid worden gesteld, maar ook aan aan cybersecurity. "In de banksector zijn die certificeringen er al jaren, en ook energiecentrales moeten aan allerlei security-eisen voldoen. Maar gedistribueerde apparaten zoals deze omvormers zijn op de een of andere manier door het net geglipt."

Volgens de Volkskrant houdt het ministerie van Economische Zaken in de gaten of de beveiliging van de software in zonnepanelen verbeterd moet worden. Daarover is contact met netbeheerder Tennet en het Nationaal Cyber Security Centrum.

Honderden gedupeerden

In Emmen bleken begin dit jaar al honderden mensen te kampen met een datalek door die slecht beveiligde omvormers. Hackers konden op het thuisnetwerk van de gebruikers komen en zo ook inbreken op de computers.

De woningcorporatie heeft de software toen aangepast.