Denemarken via penalty's naar EK-finale

EK-finale voor Denemarken na strafschoppen tegen Oostenrijk

Denemarken staat zondag voor het eerst in de finale van het EK voetbal voor vrouwen. De Deense vrouwen schakelden Oostenrijk uit in de beslissende penaltyserie (3-0) die nodig was na 120 doelpuntloze minuten in Breda.

EK-debutant Oostenrijk zorgde in de openingsfase uit een corner voor het eerste gevaar. Laura Feiersinger zag haar inzet voor de lijn weggehaald worden door Theresa Nielsen. Even later kreeg de ploeg van bondscoach Dominik Thalhammer een uitgelezen mogelijkheid om op voorsprong te komen, na een handsbal van de Deense Maja Kildemoes in de zestien.

Sarah Puntigam, die in de kwartfinales de penaltyserie tegen Spanje besliste, miste dit keer jammerlijk en schoot de bal hoog over het doel van Stina Lykke Petersen.

Simone Boye schiet Denemarken naar EK-finale

Aan de andere kant schoot Sanne Troelsgaard op de lat voor het als favoriet gestarte Denemarken, dat in de kwartfinale stuntte door titelhouder Duitsland uit te schakelen.

Geen doelpunten

Kort na rust zag Simone Boye een kopbal gekeerd worden door de Oostenrijkse keepster Manuela Zinsberger, die enkele minuten later ook een antwoord had op een schot van Pernille Harder.

De wedstrijd golfde vervolgens op en neer en draaide uit op een verlenging. Ook daarin werd niet gescoord en dus moesten strafschoppen de beslissing brengen.

Denemarken zag Oostenrijk drie keer falen vanaf de stip en hield zelf grotendeels het hoofd koel. Daardoor bereikte het voor het eerst in de historie de eindstrijd van een EK, na vijf eerdere verloren halve finales.