De marmergroeve tegen de achtergond van de bergen in het noordwesten van de Toscane
NOS NieuwsAangepast

In beeld: Michelangelo's verlaten marmergroeve weer volop in bedrijf

In 1517 beklom Michelangelo de Monte Altissimo aan de Toscaanse kust ten noordwesten van Florence en vond daar het marmer van zijn dromen. In de woorden van de meester uit de Renaissance was het "compact, egaal, als kristal en suiker". De kwaliteit was volgens hem vergelijkbaar, zo niet beter, dan het marmer uit het nabijgelegen Carrara.

Het zware materiaal was alleen erg moeilijk te winnen. Met de zegen van Paus Leo de Tiende mocht Michelangelo een pad door de bergen laten aanleggen om de kostbare blokken naar Florence te brengen voor de façade van de San Lorenzokerk.

Maar jaren later was het werk nog niet klaar en besloot de paus Michelangelo van zijn taak te ontheffen. De kerk bleef verstoken van marmer en het marmerproject werd opgegeven.

Drie eeuwen lang werd er met wisselend succes marmer uit de groeve gehaald. In 1821 kwam de mijn in handen van de firma Henraux. En die weet dankzij moderne technieken het marmer succesvol te winnen en bewerken.

Bekijk de fotoserie van persbureau Reuters:

Een door Michelangelo ontdekte groeve levert nog altijd marmer
Een bulldozer in de Cervaiole-marmergroeve
Een transportvoertuig worstelt met een marmerblok in de groeve
Een medewerkers slaat op de rosten om losse stenen weg te slaan, zodat collega's in de groeve beneden veilig kunnen werken
Een Duitse studente bewerkt een stuk marmer
Een marmeren standbeeld wordt met de hand geschuurd
Het marmer wordt bewerkt in een fabriek van Henraux in Querceta aan de kust
De groeve van Cervaiole op de Monte Altissimo
Restanten marmer uit de groeve zijn van de berghelling gegleden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl