Oud-vicepresident Al Gore
NOS NieuwsAangepast

Er is ook hoop, zegt Al Gore met nieuwe klimaatfilm

  • Rob Koster

    Economieverslaggever

  • Rob Koster

    Economieverslaggever

Ruim tien jaar geleden schudde Al Gore een deel van de wereld wakker met zijn onheilspellende klimaatfilm An Inconvenient Truth (een ongemakkelijke waarheid). Nu lanceert de voormalige vicepresident van de Verenigde Staten het vervolg: An Inconvenient Sequel: Truth to Power (een ongemakkelijk vervolg: de waarheid aan de macht). Opnieuw waarschuwt de Nobelprijswinnaar voor een klimaatramp, maar er is volgens hem ook nog hoop.

Het vervolg laat de ellende zien van natuurrampen, die rechtstreeks aan klimaatverandering zijn gekoppeld. Zoals hoe orkaan Sandy in 2012 een vloedgolf veroorzaakte, die de bouwplaats van het 9/11-monument in New York onder water zette. Iets wat in de eerste film voorspeld werd en voor hoongelach zorgde bij mensen die niet geloven in het klimaatprobleem.

Trailer van An Inconvenient Sequel: Truth to Power

Maar volgens Al Gore is er een sprankje hoop op de redding van de planeet. Hij roemt het klimaatakkoord van Parijs, waar hij zelf actief voor lobbyde. Voor het eerst verbond een groot deel van de wereld zich aan een CO2-neutrale toekomst in 2050. Daarnaast laat de film voorbeelden zien van de enorme groei van schone energieprojecten.

Beelden van instortende ijskappen en overstromingen worden afgewisseld met die van gigantische zonne- en windmolenparken. Ook is Al Gore te zien, die burgers, bedrijven en politici waarschuwt voor de volgens hem rampzalige gevolgen van het onderschatten van klimaatverandering.

Fragment uit An Inconvenient Sequel: Truth to Power

De aanval op Al Gore in de Verenigde Staten is ook begonnen. Een conservatieve denktank heeft de energierekening van zijn huis in Nashville opgevraagd. De organisatie beweert dat Al Gore ondanks 33 zonepanelen 21 keer zo veel energie gebruikt als een gemiddeld Amerikaans huishouden.

Maar Al Gore probeert ook jonge ondernemers te stimuleren om na te denken over klimaatverandering. Ook de Nederlandse Patrick (26) en Milan (23). Zij werden op 16- en 13-jarige leeftijd geïnspireerd door de eerste film van Al Gore. Op dit moment zijn Patrick en Milan eigenaar-directeur van Enie.nl, een bedrijf in Groningen dat zich in zonne-energie specialiseert.

Twee jaar geleden, toen hun bedrijf uit de start-upfase kwam, schreven ze een brief aan Al Gore. Patrick: "We hebben een plan gemaakt met tien punten die wij in Nederland willen veranderen en die hebben we naar Al Gore gestuurd als een soort lucky shot van 'we kijken wel wat er gebeurt'. Twee weken later kregen we vanuit de organisatie van Al Gore de uitnodiging om een opleiding in Miami te komen volgen."

'Ons doel is: de hele wijk hier vol met zonnepanelen'

De broers werden een week lang door Al Gore zelf gedrild in de gevolgen van klimaatverandering en wat eraan te doen. Inmiddels zijn Patrick en Milan de regionale vertegenwoordigers in de Benelux van The Climate Reality Project, de organisatie van Al Gore die probeert klimaatverandering tegen te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl