NOS NieuwsAangepast

Unesco wil stadshart Aleppo in oude staat herstellen

De historische binnenstad van de verwoeste Syrische stad Aleppo kan in oude glorie worden hersteld. Dat zegt een vertegenwoordiger van Unesco, de culturele organisatie van de Verenigde Naties.

"We willen de oude stad herbouwen en terugbrengen in de staat van voor de oorlog. Waar mogelijk met dezelfde stenen", zegt de woordvoerder.

Rebellen namen vijf jaar geleden het oosten van de stad in. In de strijd om de stad was het centrum een van de frontlinies. Een groot deel werd verwoest, waaronder ook de historische oude binnenstad die sinds 1986 op de werelderfgoedlijst van Unesco staat.

Bekijk hieronder het resultaat van de verwoestende oorlog. Schuif het rode balletje heen en weer om het verschil te zien.

Vlak voor de oorlog uitbrak, was een restauratie van de binnenstad net afgerond. De bouwplannen die daarvoor zijn gebruikt, kunnen helpen om de moskeeën, bazaars, badhuizen en de citadel van Aleppo weer op te bouwen.

De VN en de andere betrokken culturele organisaties hebben de hulp van de lokale overheid en de bevolking nodig om dat voor elkaar te krijgen.

Het streven is om het karakter en de sfeer van de oude stad helemaal terug te halen, niet alleen met architectuur, maar ook met bijvoorbeeld de verdeling tussen winkels, woningen en andere gebouwen.

Bekende bouwwerken in het centrum liggen in puin, maar ook hele wijken, steegjes en huizen in traditionele stijl.

Inwoners en vaklui

De plannen leunen ook op de terugkeer van de honderdduizend inwoners van het oude centrum. Voor het herbouwen van de stad zijn veel vakmensen nodig, van wie er veel de stad in de oorlog zijn ontvlucht. Unesco overweegt een school op te richten om ook nieuwe vaklui te kunnen inzetten.

Het herbouwen van de historische binnenstad is ook belangrijk voor de Syrische president Bashar al-Assad, die ermee wil aantonen dat zijn regering het er weer voor het zeggen heeft. Aleppo was niet alleen de dichtstbevolkte stad van Syrië, maar ook het economische hart van het land.

Rebellen hebben nog wel verschillende delen van Syrië in handen, waaronder de provincie Idlib in het noordwesten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl