Catherine McGown, de vrouw van de Zuid-Afrikaan Stephen McGown, die na zes jaar vrij is gekomen in Mali AFP

De Zuid-Afrikaan Stephen McGowan, die tegelijkertijd met Sjaak Rijke in 2011 ontvoerd werd in Mali, is sinds enkele dagen weer op vrije voeten. De regering van Zuid-Afrika meldt dat hij afgelopen zaterdag 29 juli is vrijgelaten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er geen losgeld is betaald, maar er zijn ook berichten dat er wel degelijk is betaald. Volgens The New York Times gaat het om een bedrag van 3,5 miljoen euro, dat is betaald via een tussenpersoon.

McGowan is inmiddels weer thuis. Hij wordt medisch onderzocht, en lijkt op het eerste gezicht redelijk gezond.

McGowan werd samen met Rijke en de Zweed Johan Gustafsson in november 2011 door moslim-extremisten ontvoerd uit een hotel in Timboektoe. Een Duitser die zich verzette, werd doodgeschoten. De vrouw van Rijke werd niet opgemerkt door de extremisten.

Tweede Paasdag

Rijke werd bijna drieënhalf jaar later, op Tweede Paasdag 6 april 2015, bevrijd door Franse troepen. Die vonden hem bij toeval tijdens een actie in het uiterste noorden van Mali.

In juni van dit jaar kwam Gustafsson vrij. Voor hem was een losgeld geëist van 5 miljoen dollar, maar de Zweedse regering houdt vol dat niets betaald is.

Kort daarna verscheen een video met een bebaarde McGowan, die er geen weet van lijkt te hebben dat zijn vrijlating aanstaande was.

STER reclame