ANP
NOS NieuwsAangepast

Koenders bevriest tegoeden van negen uitreizigers

Negen Nederlanders die in verband worden gebracht met terroristische activiteiten kunnen niet meer bij hun geld. Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Koenders heeft ze toegevoegd aan de 'sanctielijst terrorisme', waardoor hun tegoeden zijn bevroren.

Wat de negen precies hebben misdaan, is niet bekend. De minister laat weten dat de maatregel wordt toegepast voor Nederlanders die zich aansluiten bij terroristische groeperingen. Het gaat dan vooral om mensen die afreizen naar Syrië en Irak.

Zes van de negen mensen die zijn toegevoegd aan de lijst zijn vrouw. Het ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt dat zij een grote invloed hebben bij groepen zoals Islamitische Staat. De vrouwen hebben vaak als taak het werven van nieuwe vrouwen voor de terreurorganisatie, of ze worden ingezet als verpleegster. Zo houden zij IS in stand.

In totaal zijn de afgelopen jaren de tegoeden van 121 mensen bevroren omdat ze te maken zouden hebben met terroristische organisaties, onder wie 28 vrouwen. Ook staan er drie organisaties op de lijst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl