AFP

New York Pizza is een fastfoodrestaurant. Met die uitspraak maakt de rechter een einde aan de onduidelijkheid over wat de keten nou is: een restaurantketen of een fastfoodketen.

Met de rechtszaak hoopte New York Pizza de opening van een nieuwe vestiging in de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam af te dwingen. De gemeente wilde dat tegenhouden, omdat er geen ruimte is voor een fastfoodgelegenheid. Door de uitspraak kan de keten een streep zetten door zijn plannen.

Woordenboek

De rechter kwam tot die conclusie door te kijken welke uitleg de Dikke Van Dale geeft bij het woord fastfood. In het bestemmingsplan wordt namelijk geen uitleg gegeven over de termen fastfoodrestaurant en restaurant.

In de Van Dale wordt fastfood beschreven als voedsel waarvoor geen of weinig be­rei­dings­tijd nodig is. En omdat pizza's snel te bereiden zijn, valt de beoogde vestiging van New York Pizza dus onder de term fastfoodrestaurant, vindt de rechter.

Daarnaast is de rechter het eens met het stadsdeel dat de vestiging overlast zou veroorzaken in de toch al drukke buurt. Het stadsdeel wil de kwaliteit van het horeca-aanbod in het bewuste gebied juist vergroten.

Hoger beroep

New York Pizza zegt in beroep te gaan tegen de "opmerkelijke uitspraak". Volgens Alice Theunissen, directeur Operations en Development van de keten, heeft de uitspraak grote gevolgen voor andere zaken zoals pizzeria's en broodjeszaken.

De keten is het niet eens met de motivering van de rechter, die vooral wijst naar de bereidingstijd en de verblijftijd van de consument in New York Pizza.

STER reclame