Privébeelden Griffioen
NOS NieuwsAangepast

Man (81) krijgt celstraf voor jarenlang terroriseren buren

Een 81-jarige man uit Leersum is veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf voor het terroriseren van zijn buren. De rechtbank in Utrecht acht die straf "passend en geboden", in het licht van het langslepende conflict tussen de twee buren.

De 81-jarige verdachte Rudolf Roozendaal stond terecht voor het aanbrengen van vernielingen aan de auto's van zijn buren en voor erfvredebreuk. De straf valt zo hoog uit omdat de verdachte zich volgens de rechter niets heeft aangetrokken van eerdere veroordelingen wegens het treiteren van zijn buren.

Voor iedere keer dat Roozendaal weer in de fout gaat, moet hij 14 dagen de cel in, tot een maximum van drie maanden, met een proeftijd van 5 jaar. Omdat voorwaardelijke veroordelingen niet hebben gewerkt, zag de rechter zich genoodzaakt tot een vrijheidsberovende straf.

Dwangsom

De verhouding tussen de buren is vrijwel vanaf het begin 17 jaar geleden verstoord. Bemiddelingspogingen, rechtszaken en zelfs een dwangsom van 300.000 euro hebben de verhouding tussen de twee niet kunnen normaliseren. Het conflict ging zelfs zo ver dat de buurman besloot Roozendaal met een infraroodcamera te filmen.

Aanstichter conflict met buren drie maanden gevangenisstraf

In 2000 ontstond een conflict over het recht van overpad en sindsdien is het volkomen uit de hand gelopen. De gevolgen voor de slachtoffers zijn volgens het OM ernstig. Het echtpaar voelt zich onvrij en onveilig en woont in een inmiddels onverkoopbaar huis.

De rechtbank erkent de psychische nood en het gevoel van onveiligheid van het echtpaar Griffioen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl