In het NOS Radio 1 Debat in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen hebben SP-leider Roemer en D66-leider Pechtold felle kritiek geuit op VVD-lijsttrekker Hermans voor de Eerste Kamer. Die zou het hoger onderwijs verkwanselen, zeiden Roemer en Pechtold.

De leider van D66 zei dat de VVD vorig jaar tijdens de verkiezingscampagne heeft ingezet op een kenniseconomie en nu snoeit in het hoger onderwijs. Terwijl we een kenniscrisis hebben, staat hij in een wit windjack langs de A2 een hogere maximumsnelheid te promoten, aldus Pechtold tegen Hermans.

Eerste Kamer

Het debat ging vooral over de landelijke politiek, omdat de Provinciale Staten de Eerste Kamer kiezen en de gedoogpartners VVD, CDA en PVV daar nu geen meerderheid hebben. De PVV-lijsttrekker voor de Eerste Kamer, Machiel de Graaf, zei dat zijn fractie een betrouwbare en loyale bondgenoot van de coalitie zal zijn.

De politieke leiders zijn wel tevreden over het functioneren van het minderheidskabinet. "Het is goed voor het debat", zei D66-leider Pechtold. Ook Eerste Kamer-lijsttrekker Brinkman van het CDA en PvdA-leider Cohen zeiden dat de gedoogconstructie goed is voor de betrokkenheid bij de politiek en het inhoudelijke debat.

Hoofddoekjes

De Graaf herhaalde tijdens het debat het PVV-standpunt dat er een hoofddoekjesverbod moet komen. Volgens de kersverse lijsttrekker is de hoofddoek een symbool van onderdrukking en staat die de emancipatie van vrouwen in de weg.

GroenLinks-leider Sap zei dat de PVV "oorverdovend stil" blijft bij het bieden van echte oplossingen en dat die partij juist meebezuinigt op emancipatiemogelijkheden voor moslimvrouwen.

Eerste debat

Het debat op Radio 1 was het eerste debat in aanloop naar de Provinciale Verkiezingen. Onder leiding van Radio 1 Journaal-presentatrice Lucella Carasso en politiek verslaggever Joost Vullings debatteerden de politiek leiders van PvdA, SP, GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren en de lijsttrekkers van VVD, CDA en PVV met elkaar.

Voor PVV-lijsttrekker De Graaf was het de eerste keer dat hij deelnam aan een groot politiek debat. Hij werd afgelopen vrijdag voorgesteld als lijsttrekker voor de Eerste Kamer. De Graaf komt uit de Haagse gemeenteraad.

De ChristenUnie en de SGP deden niet mee aan de discussie, omdat het debat op zondag werd gehouden.

Tv-debat

Maandag is er een tv-debat op Nederland 2. Daaraan doen de Eerste Kamer-lijsttrekkers van de acht grootste partijen mee. Ook op de avond voor de verkiezingen is er op Nederland 1 nog een debat.

De Provinciale Statenverkiezingen zijn op 2 maart.

STER reclame