Usain Bolt
NOS SportAangepast

Bolt wil onverslaanbaar afsluiten

Nog een paar keer 100 meter sprinten en de imposante atletiekcarrière van achtvoudig olympisch en elfvoudig wereldkampioen Usain Bolt zit er definitief op. Of toch niet? Nota bene een Jamaicaanse journalist waagt het om bij zijn landgenoot te informeren of hij wellicht zijn plannen aanpast, mocht hij er op het komende WK toch niet met het goud vandoor gaan...

"Come on!", reageert een quasi boze Bolt, die bij de titelstrijd in Londen naast de 100 meter ook de 4x100 op zijn programma heeft staan, maar dit keer de 200 meter mijdt. "Hoe kun jij, uitgerekend jij, dat nou vragen? Daar hoef ik niet op te antwoorden. Want dat gaat niet gebeuren. Ik ga winnen. Maak je geen zorgen."

Levende legende

Kortom, met het zelfvertrouwen van Bolt, de levende legende die kort na de WK zijn 31ste verjaardag viert, zit het wel goed. En dat straalt hij ook uit tijdens de persconferentie die zijn sponsor Puma speciaal voor hem heeft georganiseerd. Al vormen zijn prestaties van dit jaar eigenlijk best wel reden om vrijdag met enige zorgen aan de series op het kortste atletieknummer te beginnen.

Geen persconferentie, maar de 'Bolt-show'

De wereldrecordhouder (9,58, Berlijn 2009) raffelde de afgelopen tien jaar de 100 meter 'ontelbare' malen binnen de tien tellen af, maar dit seizoen lukte hem dat pas één keer. En eerlijk gezegd maakte die 9,95 van een dikke week geleden in Monaco niet echt veel indruk. Niet in het oeuvre van geweldenaar Bolt in ieder geval.

Op de goede weg

Het kan de 'Golden Boy' niet aan het wankelen brengen. "Ik twijfel niet, en mijn coach twijfelt ook niet. Mijn laatste races toonden aan dat ik op de goede weg ben. Ik weet dat ik er klaar voor ben. Anders was ik hier niet geweest."

Usain Bolt wint in Monaco de 100 meter

De rugklachten die hem recentelijk hinderden behoren kennelijk tot het verleden. Of zijn onder controle. En ook de dood in april van zijn goede vriend Germaine Mason, een Jamaicaans-Britse hoogspringer, speelt hem geen parten meer.

"Dat was een moeilijke tijd voor mij", kijkt Bolt terug. "Niet eerder was er iemand overleden die zo dicht bij mij stond. Ik heb toen drie weken niet getraind. Ik had tijd nodig om te rouwen. Maar Germaine zou hebben gewild dat ik de draad weer oppakte en mijn carrière goed zou afsluiten. Ik doe het nu ook voor hem en voor zijn familie en vrienden."

Telefoontje

Wat hem betreft kunnen de koppen in de kranten alvast geschreven worden: Usain Bolt, onverslaanbaar, onstuitbaar. "Ik wil winnen, ik wil met een succes stoppen."

En dan? "Ik wacht op een telefoontje van José Mourinho", dolt Bolt, een groot voetballiefhebber en fan van Manchester United. Maar anders heeft hij nog wel andere ideeën. "Ik wil rondreizen en kinderen inspireren en met coaches praten. Ik wil ze uitleggen hoe mijn carrière is verlopen en ze motiveren. Dat lijkt mij geweldig om te doen."

Bolt: wist niet hoe ik wereldrecord moest vieren

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl