Hoe groot de euforie rond de voetbalvrouwen van Oranje ook is, oud-bondscoach Vera Pauw maakt zich grote zorgen over het niveau van de door haar zo geliefde sport. "De kwaliteit van de toplanden gaat alleen maar achteruit. Alleen Nederland boekt progressie."

'Mannen die even komen 'buurten', dat gaat altijd fout'

"Het spel beheersen, vanuit het houden van balbezit, is helemaal weg", constateert Pauw. "Het positiespel verbetert zich niet. Je ziet op dit EK vooral 'pingpongvoetbal'. De bal wordt lukraak naar voren geschoten, komt weer terug, en wordt weer weggeschoten. Nederland is de enige uitzondering."

Pauw komt tot die conclusie na een terugblik op alle grote toernooien (EK's en WK's) van de afgelopen tien jaar. "In 2007, 2009 en 2011 zag je absolute topspelers, zoals Birgit Prinz bij Duitsland en andere grootheden van dat kaliber", legt ze uit.

"Op het EK van 2013 vlakte het spel af. Je zag na dat toernooi ook veel blessures, speelsters leken overbelast. En op het WK van 2015 is op de Amerikaanse Carli Lloyd na (hattrick in de finale, red.) geen enkele grootheid opgestaan."

Vera Pauw is kritisch op de toplanden die het laten afweten tijdens het EK ANP

Als belangrijkste oorzaak noemt Pauw het gebrek aan goede coaches. "Bij een aantal landen worden de vrouwen getraind door mannen zonder cv, die het bij de mannen niet gered hebben of die net van de trainerscursus komen."

"Die komen gewoon even 'buurten' in het vrouwenvoetbal. Dat gaat altijd fout. Je hebt coaches nodig die zich verdiepen en toewijden in het vrouwenvoetbal."

Je moet vrouwen niet pamperen, maar ze een schop onder hun kont geven als het nodig is

Vera Pauw

Ook aan de opleiding in het buitenland is het nodige te verbeteren, vindt Pauw. "Nederland plukt nu de vruchten van de lijn die jaren geleden al is ingezet", vindt ze.

"Lieke Martens, Daniëlle van de Donk en Jackie Groenen horen bij de eerste lichting die door een hele opleiding te doorlopen steeds een stap dichter bij het topniveau zijn gekomen. Van jeugd naar districtsselecties en van de eredivisie naar een buitenlandse club."

Maar vooral in de coaching moeten er dus stappen worden gezet in het vrouwenvoetbal. "De beste vrouwelijke trainers zijn beter dan de mannen die afvallen bij het mannenvoetbal. Die topcoaches hebben er niet vier jaar voor nodig om erachter te komen dat je vrouwen niet moet pamperen maar een schop onder hun kont moet geven als het nodig is."

STER reclame