AFP

Mannen die een meisje verkrachten, kunnen in Jordanië niet langer hun straf ontlopen door met hun slachtoffer te trouwen. Het Jordaanse parlement heeft besloten om het betreffende artikel uit het wetboek van strafrecht te halen. Verwacht wordt dat het Hogerhuis het besluit steunt en dat koning Abdullah het daarna ratificeert.

Op dit moment is het in Jordanië zo dat iemand die een meisje van 15 jaar of jonger verkracht niet wordt gestraft als hij met het meisje trouwt en het huwelijk minimaal drie jaar standhoudt. De laatste officiële cijfers wijzen uit dat tussen 2010 tot 2013 159 verkrachters op die manier hun straf ontliepen.

Schaamte

Ouders van verkrachte meisjes stemmen vaak in met het huwelijk uit schaamte over het feit dat hun dochter voor het huwelijk seks heeft gehad.

Actievoerders tegen de wet spreken van een historisch moment, dat een krachtig signaal afgeeft naar andere landen in de regio die eenzelfde wet hebben, zoals Syrië, Bahrein, Irak, Koeweit en Libanon. In Marokko, Tunesië en Egypte zijn vergelijkbare wetten ook al afgeschaft.

Actievoerders in Libanon gebruiken reclameborden om hun eisen kracht bij te zetten. Op billboards zijn vrouwen afgebeeld in bloedige, gescheurde trouwjurken met daarbij de tekst: Een witte jurk verbergt verkrachting niet.

STER reclame