ANP

Als daar aanleiding toe is, zal het reisadvies naar Turkije worden aangescherpt. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Maar, zegt een woordvoerder: "In het huidige reisadvies staat al dat het beledigen van een staatshoofd strafbaar is in Turkije, ook als dat in het buitenland gebeurt."

De SP en het CDA hadden gevraagd om aanscherping van het reisadvies, naar aanleiding van de arrestatie van een Turkse Nederlander in Turkije. Hij ging met zijn familie op vakantie en werd bij aankomst meteen gearresteerd. Hij had onder meer president Erdogan beledigd op sociale media. De man is weer vrijgelaten, maar heeft wel een uitreisverbod gekregen.

Tien vast

Op dit moment zitten in Turkije ongeveer tien Turkse Nederlanders vast om politieke redenen. Dat aantal wisselt niet sterk, af en toe wordt er iemand vrijgelaten, dan weer iemand opgepakt, zegt de woordvoerder van het ministerie.

In totaal gaat het om zo'n twintig Turkse Nederlanders die de afgelopen tijd in Turkije om politieke redenen zijn gearresteerd. Daarbij tekent het ministerie wel aan dat Turkije Turkse Nederlanders als Turken beschouwt en de Nederlandse ambassade niet altijd informeert bij problemen.

STER reclame