Franse munten gevonden bij opgraving in Hemelum Omrop Fryslân/René Koster

Bij archeologische opgravingen, vlak buiten het Friese Hemelum, zijn twee gouden Franse munten gevonden. Ze dateren uit de veertiende eeuw en werden aangetroffen op een terrein waar vroeger het Nicolaasklooster stond.

De munten zijn hooguit een paar duizend euro per stuk waard, maar de historische waarde is onschatbaar. "In die tijd had niet iedereen gouden munten bij zich", vertelt archeoloog Yvonne Boonstra van de gemeente Súdwest-Fryslân tegen Omrop Fryslân. Volgens haar had het klooster hoog aanzien.

Ook zijn bij de opgravingen onder meer Duits aardewerk gevonden en een stuk van een sarcofaag, een kist waarin menselijke resten worden bewaard. Eerder troffen archeologen al een geraamte van een paard aan.

Nicolaasklooster

Het is de bedoeling dat de spullen worden tentoongesteld in Hemelum. De gemeente Súdwest-Fryslân wil hiermee het verhaal vertellen over het Nicolaasklooster uit de dertiende eeuw. Dat was toen een vrouwenklooster van de benedictijner orde waar ook monniken verbleven. Later verrees daar een kerk.

De opgravingen bij Hemelum zijn gedaan voor de aanleg van een rondweg om het dorp.

STER reclame