Oud-korpschef Gerard Bouman ANP
NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Oud-korpschef Gerard Bouman (64) overleden

Oud-korpschef Gerard Bouman is overleden. Hij was de eerste korpschef van de Nationale Politie. In juni werd hij in de Verenigde Staten getroffen door een hartinfarct en hij is vandaag overleden aan de gevolgen daarvan.

De 64-jarige Bouman was van 2013 tot vorig jaar korpschef van de Nationale Politie. Daarmee was hij het gezicht van de omvorming van 26 politiekorpsen tot één nationaal korps. Hij stapte voortijdig op na kritiek op de reorganisatie. Zelf gaf hij als reden voor zijn vertrek: "Het is gewoon tijd het stokje door te geven."

Nadat Bouman vorige maand werd getroffen door een hartinfarct, werd hij vanuit de VS naar een ziekenhuis in Nederland overgebracht. Daar is hij overleden.

'Bijna onmenselijke prestatie'

Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie zegt aangeslagen te zijn door de dood van zijn voorganger. "Zijn hele leven heeft in het teken gestaan van de publieke dienst en de politie in het bijzonder. Hij heeft met enorm veel energie en collegialiteit, ook met veel strijd en tegenwind, de Nationale Politie neergezet. Daar verdient hij veel respect voor", staat in een verklaring van Akerboom.

Minister Blok van Veiligheid en Justitie noemt Bouman "een gedreven en toegewijd man". Volgens Blok verdiende de oud-korpschef groot respect omdat hij zich altijd volop inzette voor de publieke zaak.

Volgens de Centrale Ondernemingsraad van de politie was Bouman "een man die stond voor zijn zaak en die moeilijkheden niet uit de weg ging". Zijn rol bij de oprichting van de Nationale Politie noemt de COR "een unieke, bijna onmenselijk prestatie".

STER reclame