Migranten in Calais AFP

Frankrijk moet drinkwater, toiletten en douches regelen voor de migranten in Calais. Dat heeft de hoogste Franse rechter bepaald. Die zegt dat de omstandigheden voor de honderden migranten onmenselijk en vernederend zijn.

De Franse regering heeft toegezegd dat er in Calais sanitaire voorzieningen komen en dat er twee nieuwe structurele opvangcentra worden aangelegd buiten Calais, in de plaatsen Troisvaux en Bailleul. Die liggen allebei zo'n 90 kilometer van Calais.

Onmenselijk bestaan

Een lagere rechter kwam eerder al tot dezelfde uitspraak, maar de gemeente Calais en de Franse regering gingen daartegen in beroep. Zij weigerden sanitaire voorzieningen voor de groep te regelen omdat dat een aanzuigende werking zou hebben op andere migranten.

"De rechtszaak ging om de vraag of je mensen zo'n onmenselijk bestaan op kan leggen door ze doelbewust sanitaire voorzieningen te onthouden", zegt correspondent Frank Renout. "De vraag of je wel of geen migranten in je stad wilt hebben staat hier verder los van."

Dak

Volgens Renout heeft de overheid nu eieren voor zijn geld gekozen. Er komen wat sanitaire voorzieningen in Calais, maar de regering biedt migranten er geen onderdak. Dat gebeurt wel in de twee opvangkampen buiten Calais.

"Overigens is er in die kampen plaats voor maximaal 300 migranten, ongeveer de helft van het aantal dat er nu in Calais rondloopt", zegt Renout. "En om in aanmerking te komen voor een plaats in een van de kampen moeten ze ook afzien van hun plannen om naar Groot-Brittannië te reizen."

Buitensporig

De migranten zaten voorheen in de 'jungle', een groot kamp bij Calais, maar dat is ontmanteld. Door de sluiting van het kamp bivakkeren veel migranten nu op straat in en rond de Franse stad.

Volgens Human Rights Watch gebruikt de politie buitensporig geweld tegen de migranten in Calais. De organisatie heeft daarover aan de bel getrokken bij de Franse regering.

STER reclame