De Roemeense politie gaf in 2013 deze beelden vrij van een roof
NOS NieuwsAangepast

Bende opgerold die rijdende vrachtwagens leegroofde

In Otterlo zijn dit weekend vijf Roemeense mannen opgepakt die ervan worden verdacht op spectaculaire wijze vrachtwagens te hebben leeggeroofd. Dat bevestigt de politie naar aanleiding van berichtgeving van De Telegraaf.

De arrestaties zijn verricht naar aanleiding van een diefstal vorige week op de A73 bij Horst in Limburg. Een vrachtwagen werd al rijdend opengebroken, door een speciaal geprepareerde auto vlak achter de vrachtwagen te laten rijden. Een van de verdachten kroop uit de auto op de motorkap en wist de rijdende vrachtwagen open te krijgen.

De lading, dozen vol iPhones, werd in de auto overgeladen. Bij de arrestaties op een vakantiepark op de Veluwe zijn de geprepareerde auto en een hoeveelheid iPhones met een gezamenlijke waarde van 500.000 euro aangetroffen en in beslag genomen.

Hieronder een voorbeeld van hoe zo'n overval in zijn werk gaat:

De beroving is niet geheel zonder gevaar

Deze methode van overvallen werd enige jaren geleden bekend in Roemenië en Duitsland, maar in september 2016 waarschuwde Transport en Logistiek Nederland ervoor dat het nu ook in Nederland gebeurde. Volgens een woordvoerder van de politie zijn in Europa voor zover bekend 17 van dergelijke overvallen gepleegd, waarvan vijf in Nederland. Vrijwel altijd was de buit een lading smartphones.

De in beslag genomen telefoons

Hoewel in de truckerswereld twijfels bestaan over de echtheid van het verhaal, zegt een woordvoerder van de politie dat het geen broodjeaapverhaal is. "We hebben gegevens die erop wijzen dat er inderdaad op deze manier overvallen zijn gepleegd."

Het is nog niet duidelijk in welk land de mannen berecht zullen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl