De Oostenrijkse Sarah Puntigam is het stralend middelpunt na de strafschoppenserie tegen Spanje

Debutant Oostenrijk via strafschoppen naar halve finales

De voetbalsters van Oostenrijk hebben bij hun eerste eindtoernooi ooit meteen de halve finales bereikt. In Tilburg hield de debutant Spanje op 0-0 in de reguliere speeltijd en de verlenging. In de beslissende strafschoppenserie werd het vervolgens 5-3.

Spanje was voor rust weliswaar de baas, maar meer dan een kans voor Silvia Meseguer leverde het overwicht niet op. Zij schoot de bal naast. De aanvalsters van Oostenrijk vielen in de eerste helft voornamelijk op door voortdurend buitenspel te staan.

Ook het vervolg zat vol met strijd, al viel er weinig opwindends voor de beide doelen te noteren.

Penalty's

In de beslissende strafschoppenserie miste de EK-debutant geen enkele strafschop. De uitstekende Oostenrijkse doelvrouw Manuela Zinsberger (spelend bij Bayern München) zat al een paar keer dicht bij een inzet van Spanje.

De derde Spaanse penalty van Meseguer werd door Zinsberger stijlvol gekeerd en even later mocht Sarah Puntigam aanleggen voor de beslissing.

Oostenrijkse droom duurt voort na strafschopzege op Spanje

Denemarken

Donderdag neemt Oostenrijk het in Breda op tegen Denemarken, dat voor een stunt zorgde door titelverdediger Duitsland uit te schakelen. Inzet is een plek in de finale op zondag 6 augustus in Enschede.

De andere halve finale gaat tussen Nederland en de winnaar van het duel tussen Frankrijk en Engeland.