Het Pasveerkorps uit Leeuwarden in actie op het WMC
NOS NieuwsAangepast

Olympische Spelen van de blaasmuziek in Kerkrade weer voorbij

Veel mensen zeggen de letters 'WMC' helemaal niks, maar voor blaasmuziekliefhebbers over de hele wereld is die afkorting een begrip: het Wereld Muziek Concours. Vandaag was de laatste dag van het vierjaarlijkse internationale festival in Kerkrade.

"Eigenlijk zijn het de Olympische Spelen van de blaasmuziek", zegt WMC-voorzitter Max Kousen. Het concours begon in 1949 als een concert van twee harmonie-orkesten uit Kerkrade, die een brassband van Engelse mijnwerkers uit Yorkshire uitnodigden voor een concert. Nu is het concours het grootste van de wereld, met deelnemers uit vijf continenten, van Canada tot Nieuw-Zeeland.

Hoeveel het WMC voor de deelnemers betekent, is te zien aan de reacties na afloop. Deelnemers vegen hun tranen weg na een geslaagd optreden met hun groep. "Na twee weken was dit voor ons het hoogtepunt", zegt een deelneemster. "Na alle dagen dat we hebben getraind. Echt gewoon top."

'Het vergt heel veel training en uren'

Aan het WMC deden tienduizenden deelnemers mee en er kwamen honderdduizenden bezoekers op het festival af. Naast wedstrijden voor amateurorkesten, waren er tijdens het festival veel concerten te zien van professionele orkesten en ensembles van over de hele wereld.

De concerten werden gehouden op verschillende plaatsen: in de Rodahal en het Heerlense Parkstad Limburg Theater vonden de concertwedstrijden plaats, waarbij de nadruk ligt op de muziek. In het Parkstad Limburg Stadion, de thuisbasis van Roda JC, vonden de mars- en showwedstrijden plaats. Daarbij is naast de muziek het showelement heel belangrijk.

Bij de muziekkorpsen die de belangrijkste prijzen in de wacht slepen vallen vaak dezelfde namen. Het Pasveerkorps uit Leeuwarden bijvoorbeeld, en de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile uit Eijsden.

Dit jaar weet het Pasveerkorps de eerste prijs te bemachtigen op de marsparade in het Parkstad Limburg Stadion (alle uitslagen staan hier) . "Dit vergt heel veel training, heel veel tijd", zegt Sietze bandringa, music director bij Pasveer. "En dan heb je je optreden gedaan, je gaat het stadion uit. Dat is gewoon dikke vette kick,"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl