Wiegman: dit is fantastisch

Na het bereiken van de halve finales op het EK was bondscoach Sarina Wiegman vol lof over haar ploeg. "Dit is zo mooi. Iedereen heeft dezelfde droom en dat zie je terug in alles wat we doen."

Oranje won zaterdagavond overtuigend met 2-0 van Zweden, dat vorig jaar olympisch zilver pakte. "Ik ben heel tevreden over het resultaat en op momenten ook over het spel. We waren wel wat onrustig, maar dat heeft ook te maken met de tegenstander. Er staat een team met strijdlust. Dat is fantastisch."

Oranje in halve finales EK na 2-0 zege op Zweden

De volgende tegenstander van Oranje is Frankrijk of Engeland. "Allebei toplanden, maar het maakt niet uit welk land het wordt. We gaan er dan weer alles aan doen om te winnen."

De Vijverberg was uitverkocht voor de kwartfinale tegen Zweden en Wiegman had genoten van de sfeer in het stadion. "De sfeer is bij alle wedstrijden fantastisch. De mensen zitten hier dicht op het veld. Dat is genieten."

"Dat we nu ook winnen van Zweden", sprak Wiegman trots. "Dat is al een droom op zich. Dus kom maar op met die volgende wedstrijd."

Miedema: ik zit lekker in mijn vel

Vivianne Miedema maakte de 2-0 voor Oranje, haar eerste treffer op een groot toernooi. Daarmee brak ze de ban en kwam ze van de hatelijke nul af. Maar daar was ze niet echt mee bezig geweest, zei ze na afloop. "Ik zit lekker in m'n vel en heb prima wedstrijden gespeeld."

Ook zij had genoten van de sfeer op De Vijverberg. "Dat hebben we nodig. Daardoor kunnen we negentig minuten echt alles geven. Het geeft kippenvel hier op het veld te staan."

Van de Sanden: Enschede, we komen eraan

"Enschede, we komen eraan", zei een dolblije Shanice van de Sanden. "Wij zijn enorm in vorm als team. Dat ziet iedereen. Laten we dat zo houden en op naar de halve finale."

Van de Sanden gaf de assist op Miedema na een fraaie dieptepass van Lieke Martens. Dat trio werd vooraf al gevreesd door Zweden. "Dat gaf ons alleen maar vertrouwen toen we dat hoorden. Dus misschien hadden ze dat beter niet kunnen zeggen."

Martens: hoop vorm vast te houden

"Dit is echt een teamprestatie. We hebben dit allemaal samen gedaan", zei Lieke Martens na afloop tevreden.

De aanvalster was opnieuw goud waard voor Nederland. Ze zette Oranje op voorsprong door een vrije trap binnen te schieten en stond met haar pass aan de basis van de 2-0. "Ik wil de vorm die ik nu heb vasthouden. Ik hoop het in de volgende wedstrijd opnieuw te laten zien."

Het maakt haar niet uit of de tegenstander in de halve finale Frankrijk of Engeland wordt. "Het zijn allebei hele goede tegenstanders. Maar Frankrijk zit wel iets minder in het toernooi."

STER reclame