Ranomi Kromowidjojo
NOS SportAangepast

Kromowidjojo zwemt naar zilver op 50 meter vlinder

Ranomi Kromowidjojo heeft op de 50 meter vlinderslag verrassend de zilveren medaille veroverd. Bij de WK in Boedapest finishte de 26-jarige zwemster als tweede (25,38) achter de Zweedse topfavoriete Sarah Sjöström (24,60), die haar wereldtitel prolongeerde.

De bronzen medaille was voor Farida Osman uit Egypte (25,39). Voor Kromowidjojo is het de tweede keer dat ze een WK-medaille op de 50 meter vlinderslag wint. Vier jaar geleden zwom ze naar het brons in Barcelona.

In Boedapest was Kromowidjojo snel weg, maar de marge die ze had, was klein. Toch lukte het alleen Sjöström om haar in te halen. Dat kwam vooral doordat 'Kromo' met 25,38 een dik persoonlijk record (haar beste tijd was 25,67) zwom.

"Wauw, dit is echt super nice", aldus Kromowidjojo. "Ik heb ook een dikke PR gezwommen en nu ben ik tweede van de wereld. Dit had ik echt niet verwacht. Achter Sarah Sjöström eindigen, is geen verkeerde uitslag. Dit was een mooie race!"

Kromo ook naar finale 50 vrij, wereldrecord Sjöström

Een uur na de indrukwekkende finale zwom Kromowidjojo de halve finales van de 50 meter vrije slag, net als Tamara van Vliet.

Wereldkampioene Sjöström imponeerde in die halve finales. Ze zwom, amper een uur na haar gouden race op de 50 meter vlinder, met 23,67 een nieuw wereldrecord.

'Kromo' wel, Van Vliet niet en wereldrecord voor Sjöström

Kromowidjojo finishte als tweede achter Sjöström en zwom uiteindelijk de vierde tijd (24,20). Van Vliet noteerde 24,72 en dat was niet genoeg voor een plaats bij de beste acht. Ze eindigde uiteindelijk als veertiende, maar ze was wel sneller dan in de series.

"Tot 30 meter gaat het echt heel goed", vertelde Van Vliet. "Ik mis alleen het laatste stukje om dat tot het einde vol te houden. Zonde, maar het is ook een mooi verbeterpunt voor mij. Mijn doel was een rondje verder en dat in ieder geval gelukt."

Ook Kromowidjojo hield een goed gevoel over aan de halve finales. "Het voelt lekker, ik heb gewoon veel kracht en ik kan lekker doorzwemmen. Sarah is ook lekker op dreef, echt supergoed. Het gat met de rest is groot, maar in de finale is nog niets zeker!"

De finale van de 50 meter vrije slag wordt zondagavond gezwommen in Boedapest.