AFP

De man die gisteren zes mensen neerstak in een supermarkt in het Duitse Hamburg, was een geradicaliseerde moslim met mentale problemen. Wethouder Grote heeft dat bekendgemaakt op een persconferentie. De politie zoekt nog uit of een religieus motief de voornaamste reden van de aanval was.

De 26-jarige man uit de Verenigde Arabische Emiraten stak gisteren willekeurig met een keukenmes om zich heen in een supermarkt in Hamburg. Een 50-jarige man kwam om het leven, vijf mensen raakten gewond.

Messentrekker Hamburg geradicaliseerde moslim met psychische problemen

De politie had al aanwijzingen dat de man onlangs geradicaliseerd is. Zo dronk hij eerst veel en ging hij veel uit, maar was hij daar ineens mee gestopt. Ook kleedde hij zich religieus. Een vriend meldde zich op het politiebureau omdat hij zich zorgen maakte.

Daarop hebben de politie en de inlichtingendienst gesprekken met hem gevoerd. Daaruit werd geconcludeerd dat de man een strenggelovige moslim was, maar geen jihadist. Ook werd duidelijk dat hij mentaal instabiel was.

De politie denkt dat de aanvaller alleen te werk ging. Hij had voor zover bekend geen connecties met geradicaliseerde netwerken of terreurorganisaties.

Uitzetting

Het feit dat de dader een afgewezen asielzoeker is die binnenkort zou worden uitgezet, leidt tot boosheid onder de Duitsers, zegt correspondent Judith van de Hulsbeek. "Net als bij de dader van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn kon deze man niet worden uitgezet omdat hij geen geldige papieren had. Het kan soms maanden duren voordat er nieuwe documenten komen", zegt zij.

Na zijn daad sloeg de dader op de vlucht, maar hij werd in de kraag gegrepen door omstanders. Wethouder Grote noemde hun optreden moedig. Ze gingen achter hem aan en wisten de man, onder meer door het gooien van stoelen, te overmeesteren.

STER reclame