NOS Sport Zwemmen Aangepast

Kromowidjojo, Van Vliet en estafetteploeg door op WK

Kromowidjojo en Van Vliet naar halve finales 50 meter vrij

Op de WK zwemmen in Boedapest hebben Ranomi Kromowidjojo en Tamara van Vliet de halve finales bereikt op de 50 meter vrije slag. De gemengde estafetteploeg plaatste zich als snelste voor de finale van de 4x100 meter vrije slag.

Kromowidjojo was in haar serie op de 50 meter vrij de snelste en noteerde in totaal de derde tijd: 24,53. Van Vliet werd in dezelfde serie vijfde en kwam met 24,94 tot de veertiende tijd.

De Zweedse Sarah Sjöström, die vrijdag het goud op de 100 meter vrije slag verrassend aan Simone Manuel had moeten laten, was met 24.08 het snelste.

De halve finales worden vanavond afgewerkt.

Kromowidjojo: vol programma, maar ik ga ervoor

Drukke avond voor Kromowidjojo

"Ik ben maximaal gegaan met een minimale inspanning", analyseerde Kromowidjojo haar race. "Je weet dat je er bij zo'n 50 meter wel bij moet zitten."

Voor Kromowidjojo belooft het een drukke avond te worden, met de halve finales van de 50 meter vrij en de finale van de 50 meter vlinderslag. En waarschijnlijk ook nog de 4x100 meter vrije slag met de gemengde estafetteploeg.

"Ik ga ervoor. Het moet ook prima kunnen, 50 meter en een uur later weer een 50 meter. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik in ieder geval de overkant haal", aldus een lachende 'Kromo'.

Van Vliet: iets te gretig, toch tevreden

Tevreden Van Vliet

Tamara van Vliet was tevreden met haar tijd en haar plek in de halve finales.

"De eerste 35 meter ging het goed, daarna werd het een beetje zwaar. Dus ik denk dat ik iets te gretig ben geweest. Maar deze tijd is voor 's ochtends best oké."

Gemengde estafetteploeg als snelste naar finale

Estafetteploeg de snelste

Op de 4x100 meter vrije slag voor gemengde teams doken Ben Schwietert, Kyle Stolk, Femke Heemskerk en Maud van der Meer in het water. Het kwartet was met een tijd van 3.23,89 de snelste in de series en plaatste zich daarmee makkelijk voor de finale, die vanavond wordt gezwommen.

De Amerikaanse ploeg deed er 0,04 langer over. Een stuk daarachter volgde Canada met een derde tijd van 3.25,07. Niet alle ploegen waren even snel. Zo haalde slotzwemster Maud van der Meer op het laatste stuk de voorlaatste zwemmer van de Malediven in.

Gemengde estafetteploeg gaat voor een podiumplaats

Operatie voor Van der Meer

In de finale wordt Maud van der Meer vanavond vrijwel zeker vervangen door Ranomi Kromowidjojo. "Ik denk het wel en ik heb daar vrede mee", reageerde Van der Meer. "Ik zit op de tribune vanavond."

Van der Meer vliegt zondag al naar huis omdat haar dinsdag een operatie wacht. "Ik word geopereerd aan mijn voet en zwem ook geen wereldbekers. Ik loop al het hele seizoen met een ontsteking in mijn voet. Die gaan ze verwijderen en dan mag ik over twee weken alweer zwemmen."

STER reclame