Honderden kilometers file op eerste zwarte zaterdag

Aangepast
Vinci Autoroutes

Het is zoals verwacht enorm druk op belangrijke vakantieroutes naar het zuiden. Sinds de vroege ochtend staat het vast op de bekende plekken, zoals de Franse Autoroute du Soleil, de Zwitserse A2 voor de Gotthard-tunnel en op wegen naar Oostenrijk.

Op het hoogtepunt rond 12.00 uur stond er 610 kilometer file in Frankrijk. Dat is iets minder dan vorig jaar, toen stonden automobilisten stil over een lengte van 688 kilometer. Inmiddels is de drukte iets afgenomen, maar nog steeds moet het verkeer rekening houden met een flinke vertraging.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Vakantiegangers opgelet

Op de A7 en de A9 in Frankrijk naar het zuiden verliezen automobilisten nog steeds veel tijd door kilometerslange files. Ook op de A10 bij Bordeaux staat het nog steeds muurvast volgens de ANWB.

De Franse autoriteiten houden de situatie in de gaten met drones en ze streamen die beelden op YouTube.

Filebeelden van de Franse wegbeheerder

In Zwitserland moesten automobilisten vanochtend om 07.00 uur al meerdere uren wachten voor de Gotthard-tunnel naar het zuiden. Nog steeds is de vertraging daar anderhalf uur. Ook richting het noorden ontstonden in de loop van de ochtend files, met wachttijden die opgelopen zijn tot bijna twee uur.

Dit zijn de grootste knelpunten volgens de ANWB:

- Frankrijk: op de A7 (Auroroute du Soleil) en andere routes naar het zuiden, met name de A10, A20 en A39.
- Duitsland: grootste knelpunten zijn de A1 en de A7 bij Hamburg, de A3 richting Neurenberg en de A8 richting München en Oostenrijk. Overal in Duitsland zijn veel werkzaamheden.
- Oostenrijk: drukte op de bekende vakantieroutes naar het zuiden, mogelijk lange wachttijd voor de Karawankentunnel.
- Zwitserland: filerijden voor de Gotthard-tunnel. Op de A2 tussen de Gotthard-tunnel en de Italiaanse grens zijn werkzaamheden.

In Duitsland verliezen bestuurders vooral tijd op de snelweg van München naar Salzburg en op de A7 naar het noorden tussen Hannover en Hamburg, al staan daar geen monsterfiles. In Oostenrijk is het druk bij de Karawankentunnel en staan er files richting de grens met Hongarije, vanwege de Formule 1-race in Boedapest dit weekend.

Schiphol

De drukte ging ook niet voorbij aan Nederland. Op Schiphol was vanochtend een kleine exodus aan de gang: in de terminals was het zeer druk en op afritten naar het vliegveld stond het verkeer vast. Volgens de Verkeersinformatiedienst konden reizigers een half uur verliezen op weg naar de vertrekpassage.

Terence Woods
@Terencew47
@vid file op Schiphol! 😅
12 maanden geleden

Verwacht wordt dat de drukte op de Europese wegen halverwege de middag afneemt. Nederlanders die de grootste drukte willen vermijden, kunnen het best rond het middaguur vertrekken, zegt de ANWB.

Komende weken

Vandaag is de eerste zwarte zaterdag van de zomer. De komende twee zaterdagen wordt in Frankrijk opnieuw topdrukte verwacht, dan ook met terugkerend vakantieverkeer. Voor Duitsland is de prognose voor 5 en 12 augustus eveneens "zeer druk".

STER Reclame