eurotransplant.org

De Leidse immunoloog en transplantatiepionier Jon van Rood is overleden. Hij stierf een week geleden op 91-jarige leeftijd. Van Rood was vooral bekend als oprichter van Eurotransplant, het Europese bemiddelingsbureau voor donororganen.

Van Rood begon zijn carrière eind jaren 50 bij het Leids Universitair Medisch Centrum. Hij was daar onder meer betrokken bij onderzoek naar antigenen (het HLA-systeem). De ontrafeling daarvan "heeft een grote impact gehad op de transplantatie-geneeskunde en heeft daarnaast geleid tot meer inzicht in het ontstaan van infectieziekten en auto-immuunziekten", zegt LUMC-topman Spaan.

Jon van Rood was ook betrokken bij de eerste beenmergtransplantatie in Europa, in 1968. Hij bleef tot 1991 bij het LUMC. Het Leidse ziekenhuis heeft sinds 2010 het Jon J. van Rood-centrum voor transfusiegeneeskundig onderzoek.

Van Rood zette zich tot op hoge leeftijd in voor zijn eigen organisatie Eurotransplant. Die coördineert alle orgaantransplantaties in acht Europese landen, waaronder Nederland. De huidige bestuursvoorzitter noemt founding father Van Rood een van de meest invloedrijke medici op het gebied van transplantatiekunde en immunologie.

STER reclame