Dit politiebureau in Vriezenveen is vorige maand verkocht | Nationale Vastgoed Veiling
NOS NieuwsAangepast

'Sluiting politiebureaus levert meer op dan gedacht'

De politie bespaart straks tientallen miljoenen meer op huisvestingskosten dan geraamd, meldt het AD op basis van een politieprognose.

Het sluiten en verkopen van bureaus en kantoren moet de politie vanaf 2025 jaarlijks een bezuiniging opleveren van 76,5 miljoen euro. Uit de interne prognose blijkt dat de korpsleiding inmiddels rekening houdt met een besparing van 115 miljoen euro.

Twee jaar geleden kwam de Algemene Rekenkamer nog met een rapport waarin stond dat het onzeker was of de politie de bezuiniging wel ging halen. Er was onvoldoende zicht op de vastgoedportefeuille van meer dan duizend panden.

Van bureaus naar posten

Van de 400 politiebureaus die begin 2015 open waren, gaat mogelijk ongeveer de helft dicht. De bureaus worden vervangen door grotere en kleinere politieposten. Dat zijn tijdelijke kantoren waar enkele momenten per week politieagenten aanwezig zijn.

In een reactie op het AD-artikel benadrukt een woordvoerder van de politie dat het gaat om een prognose, die bovendien in maart werd gemaakt. "Het staat nog lang niet vast hoe hoog het bedrag straks uitvalt", zegt hij. "Alle plannen moeten nog worden getoetst."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl