Grote zorgen in Brussel over scherpere Amerikaanse sancties tegen Rusland

De ruzie over Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen kan ook Europese bedrijven raken. Daarover maken de Europese Commissie en werkgeversorganisatie VNO-NCW zich zorgen.

Afgelopen nacht stemde de Amerikaanse Senaat in met nieuwe sancties tegen Rusland. Daarmee kan de VS de bestaande sancties tegen Rusland per wet vastleggen, zodat deze minder makkelijk kunnen worden opgeschort of opgeheven.

Die aanscherping komt er vooral omdat de Amerikanen denken dat Rusland achter de schermen de presidentsverkiezingen van vorig jaar probeerde te beïnvloeden. Rusland zou vol hebben ingezet op een verkiezingswinst van Donald Trump.

Energie

De nieuwe sancties zullen bovenal de Russische energiesector raken. Bedrijven die samenwerken met Russische bedrijven moeten die samenwerking stopzetten van de Amerikanen, anders dreigen er boetes.

Dat betekent dat ook bedrijven die van Rusland gas en olie afnemen geraakt kunnen worden, zegt VNO-NCW. Daarbij valt te denken aan het Europese Engie en het Nederlands-Britse Shell.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het nog onduidelijk is hoe het Amerikaanse wetsvoorstel uitpakt. Verder zegt demissionair minister Koenders dat het belangrijk is dat de bondgenoten als het om nieuwe sancties gaat één ferme lijn blijven uitdragen.

America first, Europe last?

In Brussel maken ze zich grote zorgen over de door Amerika aangekondigde sancties. Zowel politici als het bedrijfsleven zelf vrezen dat Europese bedrijven er zwaar onder kunnen lijden.

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, waarschuwde de Verenigde Staten deze week dat Europa met tegenmaatregelen zal komen als de sancties ten koste gaan van het Europese bedrijfsleven. "America first mag niet betekenen dat de EU op de laatste plaats komt."

Maar Juncker deed die uitspraak bewust niet voor een camera. De Europese Commissie wil voorkomen dat de sanctie-ruzie uitloopt op een potje bekvechten tussen de VS en Europa. Daarom wordt er vooral achter de schermen gewerkt om de Amerikanen op andere gedachten te brengen.

Trump laatste redding

Voor een deel is dat al gelukt. De sancties die er nu liggen zijn minder streng dan de oorspronkelijke plannen. Duitsland heeft bedongen dat er altijd met hen moet worden overlegd over sancties als de Duitse gasbelangen in gevaar komen.

Toch is het Europese bedrijfsleven nog niet tevreden. Er dreigen nog steeds boetes als ze te intensief samenwerken met de Russen. Er is een kleine kans dat daar nog iets aan verandert.

Nog niet alle stappen om de nieuwe maatregelen door te voeren zijn al gezet, de wetgevingsprocedure moet nog worden afgerond. Nu de Senaat en het Huis van Afgevaardigden de sanctie-plannen al hebben goedgekeurd is er nog maar één man op wie de EU zijn hoop kan vestigen: Trump zelf.

De president kan de plannen vetoën en terugsturen naar het Congres. Maar het is de vraag of hij om deze kwestie zich tegen de hele Amerikaanse politieke elite zou willen keren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl