NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Ongeneeslijk zieke baby Charlie overleden

EPA

De Britse baby Charlie Gard, die ongeneeslijk ziek was, is overleden. Dat meldt de Daily Mail, die de ouders heeft gesproken.

"Onze prachtige kleine jongen is heengegaan. We zijn zo trots op je Charlie", laat zijn moeder weten. Charlie zou volgende week vrijdag zijn eerste verjaardag hebben gevierd.

De baby leed aan een zeldzame ziekte, waardoor zijn hersens en spieren ernstig waren verzwakt. Hij kon niet zelfstandig ademen of slikken. Ook was hij doof en blind. Artsen stelden dat de ziekte niet te genezen is.

Rechtszaken

De ouders van Charlie wilden dat hij in het buitenland zou worden behandeld, omdat ze dachten dat hij daar wel kon worden genezen. Ze verloren een rechtszaak daarover. De zaak trok wereldwijd veel aandacht; paus Franciscus en president Trump spraken hun steun uit.

Ook wilden Connie Yates en Chris Gard dat Charlie thuis zou sterven, maar uiteindelijk gingen ze ermee akkoord dat hij naar een hospice zou gaan. Het is niet duidelijk waar het kindje uiteindelijk is overleden.

Inmiddels heeft de paus op het overlijden gereageerd, via Twitter. "Ik vertrouw kleine Charlie toe aan de Vader en bid voor zijn ouders en iedereen die van hem hielden."

Connie Yates en Chris Gard met een foto van hun baby Hollandse Hoogte / REX

STER reclame