Pia Sundhage AFP

Zweden vreest aanvalskracht van Oranje

tijd van publicatie Aangepast

Langzaam maar zeker loopt de Oranje-koorts weer op. Zaterdag spelen de Nederlandse vrouwen in Doetinchem de kwartfinale op het EK tegen Zweden. De Zweden weten wat het is om ver te komen in eindrondes en ze hebben een coach die ook weet wat winnen is.

Het Zweedse vrouwenteam grossiert in medailles, maar de gouden werd slechts één keer gewonnen. De allereerste Europese titel in 1984 was voor Zweden, met de huidige bondscoach Pia Sundhage in de spits.

Als coach won Sundhage met de Verenigde Staten twee keer goud op de Olympische Spelen (2008 en 2012).

Onder druk presteren

Zij weet dus wat het is om onder druk te moeten presteren. "Dat is een voordeel dat wij hebben ten opzichte van Nederland. Wij hebben meer ervaring. Ik zeg het ook vaak tegen mijn speelsters: het is een voorrecht om onder druk te mogen voetballen."

Keepster Hedvig Lindahl onderstreept de woorden van haar coach. "We weten wat het is om in een vol vijandig stadion te moeten spelen. Op de Olympische Spelen hebben we in Rio de Janeiro Brazilië verslagen. Wij kunnen kalm blijven."

Lieke Martens

Aan de nederlaag tegen Italië (3-2) en de kritiek die volgde, tilt Sundhage niet al te zwaar. "Het resultaat was niet goed. Maar een groot deel van onze prestatie was wél goed. Daar hou ik me aan vast. De bank maakte het team sterker, bijvoorbeeld."

Lieke Martens speelde het afgelopen seizoen in de Zweedse competitie. Is zij de troef die Zweden moet uitschakelen? Sundhage: "We zullen haar in de gaten moeten houden, maar Nederland heeft vier speelsters die aanvallend heel sterk zijn. We kunnen ons dus niet op één speelster richten. Bovendien zijn we geen counterploeg. We gaan Nederland op onze eigen wijze bestrijden."

De kwartfinale tussen Nederland en Zweden is zaterdag vanaf 17.40 uur live te volgen via NPO 1, NPO Sport en NOS.nl.

STER Reclame