Ontwerper Disneyparken Marty Sklar overleden

Aangepast
AFP

Disney-ontwerper Marty Sklar is op 83-jarige leeftijd overleden. Sklar was als creatief directeur van de pretparkafdeling verantwoordelijk voor de inrichting van de Disney-parken. Zo leidde hij het ontwerpen en de bouw van de twee parken bij Parijs, Disneyland Park uit 1992 en Disney Studios Park uit 2002.

Sklar begon in de jaren 50 als rechterhand van Walt Disney. Al snel raakte hij betrokken bij de ontwikkeling van Disneyland in Zuid-Californië, het eerste attractiepark van het concern. Dat park opende in 1955.

Officieel ging Sklar in 2009 met pensioen, maar achter de schermen bleef hij toch nog betrokken bij belangrijke ontwikkelingen bij de parken. Zo had hij een rol bij de bouw van het Shanghai Disney Resort, dat vorig jaar opende. Naar verluidt is Sklar de enige persoon ter wereld die bij de officiële openingen van alle Disneyparken aanwezig is geweest.

Marty Sklar in 2005 AP

Sklar is op veel manieren geëerd door Disney. In 2001 kreeg hij de eretitel Disney Legend. Daarnaast wordt zijn naam vermeld in veel Disneyparken. In Disneyland Parijs staat zijn naam in een ruit boven souvenirwinkel Harrington's Fine China Porcelains.

"Marty was een van de vertrouwelingen van Walt", zegt directeur Bob Weis van Walt Disney Imagineering. "Hij hielp Walt zelfs zijn meest ambitieuze dromen te verwezenlijken."

Sklar stond ook aan de wieg van veel attracties, zoals It's a Small World. In die attractie, vergelijkbaar met Carnaval Festival van de Efteling, varen bezoekers in een bootje langs zingende en dansende poppetjes.

In 2008 reageerden veel fans teleurgesteld toen It's a Small World in Californië werd vernieuwd. Sklar schreef toen een open brief waarin hij zijn keuzes uitlegde.

De opening van het toenmalige Euro Disneyland in 1992 AFP