ANP
NOS NieuwsAangepast

Gratis geld moet 75 chronisch zieken gelukkiger maken

De gemeente Harderwijk gelooft erin: geld maakt gelukkig. Daarom krijgen 75 inwoners van de stad een geluksbudget. 450 euro, een bedrag dat ze kunnen besteden aan een passie of hobby. "Het budget is speciaal voor chronisch zieken die door hun beperking in een sociaal isolement leven", zegt wethouder Gert Jan van Noort in het NOS Radio 1 Journaal.

In mijn enthousiasme zei ik dat ik wel wat kon regelen voor haar.

Gert Jan van Noort

Een gesprek met een chronisch zieke vrouw bracht Van Noort op het idee. De vrouw vertelde hem dat ze steeds minder geld overhield omdat een groot deel van haar budget aan extra zorg werd besteed. "In mijn enthousiasme zei ik dat ik wel een cursus voor haar kon regelen bij ons in het cultuurcentrum." De vrouw wees Van Noort erop dat ze kwasten, een ezel en verf nodig had. "Dat kon ze niet betalen."

Het idee viel in goede aarde bij collega's van Van Noort. "We zijn de mogelijkheden gaan onderzoeken en toen bleek er in andere gemeenten al zo'n subsidie te zijn. Daar hebben we van geleerd en zijn het daarom gaan doorzetten voor onze gemeente."

Voor je in aanmerking komt voor het geluksbudget moet je aan twee eisen voldoen. Ten eerste moet je chronisch ziek zijn, daarnaast moet je een laag inkomen hebben. De 75 mensen die in aanmerking komen zijn dus niet alle chronisch zieken in Harderwijk. "Er zijn ook zieken die dit wel goed kunnen betalen en die hun hobby of passie kunnen doen. Voor mensen die niet ziek zijn maar wel een laag inkomen hebben, zijn er allerlei andere potjes zoals een cultuurfonds, een sportfonds, etc. Die mensen vergeten we zeker niet."

Het geluksbudget komt vanuit het Rijk. "Wij krijgen als gemeente budget voor chronisch zieken en mensen met een beperking. Wij kunnen zelf bepalen waar we dat aan besteden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl