Gisteren kwamen moslims massaal bijeen bij de Rotskoepel AFP

Israël neemt toch weer extra veiligheidsmaatregelen bij de toegang van de Tempelberg. Mannen jonger dan 50 mogen de heiligdommen niet in. Vrouwen en oudere mannen zijn wel welkom.

Het eerste gebed sinds het plaatsen van detectiepoortjes twee weken geleden liep gisteren uit op geweld. Israël is bang dat het vrijdagmiddaggebed vandaag ook uit de hand zal lopen, nu de poortjes weg zijn.

Moslims in Jeruzalem boycotten de Tempelberg gedurende twee weken, nadat Israël metaaldetectoren had geplaatst. Dat deed Israël na de moord op twee politieagenten. De poortjes werden deze week weer verwijderd, en de slimme camera's die Israël in plaats daarvan ophing, verdwenen gisteren.

Weer bidden

Moslimleiders riepen daarna op weer te gaan bidden in de Al-Aqsa-moskee, het islamitische heiligdom op de Tempelberg. Dat liep uit op botsingen met de politie, waarbij met stenen werd gegooid en traangas werd gebruikt. Tientallen Palestijnen raakten gewond.

Vandaag is het belangrijkste religieuze moment van de week voor moslims, het vrijdaggebed. Duizenden moslims komen dan bidden op de Tempelberg.

Er zijn oproepen gedaan om tijdens het gebed vandaag te protesteren tegen de maatregelen die Israël de afgelopen week nam. Gisteravond werden mannen verwijderd die zich verschanst hadden in een poging de nacht door te brengen op de Tempelberg.

STER reclame