Minister Inada maakt bekend dat ze ontslag heeft genomen
NOS NieuwsAangepast

Minister van Defensie Japan weg om doofpotschandaal

De Japanse minister van Defensie heeft haar ontslag ingediend nadat ze onder vuur was komen te liggen door een aantal schandalen. Tomomi Inada zou hebben geweten dat haar ministerie gevoelige documenten achterhield.

De zaak draait om de deelname van Japanse VN-militairen aan een vredesmissie in Zuid-Sudan. Het ministerie zou enkele verslagen verborgen hebben gehouden waarin werd beschreven dat de situatie steeds gevaarlijker werd. Japanse militairen mogen niet naar gebieden worden gestuurd waar gevochten wordt.

Inada (58) ontkent dat ze van de doofpotaffaire afwist, maar nam bij de aankondiging van haar afscheid wel de volle verantwoordelijkheid.

Meer schandalen

De minister kreeg eerder veel kritiek toen ze in een campagnespeech het publiek uit naam van het leger om steun vroeg voor een partijgenoot. Dat is een schending van de politieke neutraliteit van overheidsmedewerkers die in Japan geldt.

Verder waren haar banden met een nationalistische onderwijsinstelling controversieel. De grondslag van de kleuterschool is vooroorlogs patriottisme, dat leerlingen bijbrengt dat ze nummers zijn, geen burgers. Ook wordt een traditionele mentaliteit en trots op een imperialistische denkwijze gepredikt. In 2004, toen Inada nog advocaat was, heeft ze de school bijgestaan.

Bovendien staat de directeur van de school terecht voor onroerendgoedfraude. Hij zou een stuk grond hebben gekocht voor ver onder de marktprijs. Ook zou premier Abe de school geld hebben gegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl