Verstappen ziet kansen in Hongarije

Aangepast
Formule 1-coureur Max Verstappen ANP

De kleur is weer terug op het gezicht van Max Verstappen. De vierde plaats in Groot-Brittanniƫ en de wetenschap dat Red Bull er alles aan doet de RB13 te verbeteren hebben zijn zelfvertrouwen goed gedaan.

Vermogen minder bepalend

"Op dit circuit gebeurt altijd iets geks voorin, dan is een podiumplaats mogelijk. Het is een krap circuit en dat maakt het op hoge snelheid wel een mooie baan", keek hij op zijn website vooruit naar de Grand Prix van Hongarije die zondag op het programma staat. "Het vermogen speelt hier een minder grote rol, maar de bolide moet wel betrouwbaarder zijn."

De eerste seizoenshelft (tien races) bracht de Nederlander niet wat hij ervan verwachtte, met slechts een podiumplaats en vijf uitvalbeurten. Op Silverstone rekende hij onlangs af met een lange periode vol pech. De elfde GP van het seizoen moet de ommekeer nog meer gezicht geven.

Ook zijn teambaas Christian Horner is van mening dat we de komende maanden Verstappen van zijn beste kant gaan zien. "Ik weet zeker dat het geluk een keer zijn kant opvalt. We hebben het gat met de top behoorlijk verkleind en er komen circuits aan waar we kunnen scoren. Max gaat zeker nog een race winnen."

Horner doelde vooral op de Hungaroring en op het stratencircuit van Singapore. Circuits waar topsnelheid niet allesbepalend is en waar de jacht op de topteams Ferrari en Mercedes geopend moet worden.

Monaco zonder muren

"Op de Hungaroring zien we Mercedes en Ferrari niet zomaar aan de horizon verdwijnen", verwacht Formule 1-commentator Louis Dekker. "De baan wordt wel omschreven als Monaco zonder muren. Dat is zwaar overdreven, maar het punt is duidelijk: de bochten zijn hier talrijk en belangrijk. En normaal gesproken zijn de gaten minder groot."

De enige Verstappen die tot nu toe in Hongarije op het podium stond, was vader Jos in 1994. Dankzij een mazzeltje ging hij destijds als derde over de finish: hij profiteerde in de allerlaatste ronde van technische problemen bij McLaren-coureur Martin Brundle.

Max Verstappen moet die prestatie komend weekend kunnen evenaren, denkt vader Jos. "Finishen in de topdrie is zeker mogelijk", zei hij in een interview met Ziggo Sport. "Ik verwacht dat Vettel wint, voor Max en Hamilton. Andersom mag ook hoor. Als Max maar op het podium staat."

Het halo-systeem dat volgend seizoen wordt ingevoerd in de Formule 1 AFP

Bij de persconferentie voorafgaand aan de GP van Hongarije kwam ook de invoering van de 'halo' volgend seizoen weer ter sprake. De cockpitbescherming moet de veiligheid vanaf 2018 nog verder vergroten.

Geen voorstander

Verstappen is er geen voorstander van. "Ik vind het niks, maar natuurlijk respecteer ik het besluit van de FIA. Met de introductie van de virtuele safety car is het gevaar flink gereduceerd. Als er onderdelen van een auto rondvliegen, beschermt de halo je ook niet. Dus ik begrijp het niet zo goed."

Collega Sebastian Vettel, de WK-leider, ziet er wel heil in. "Ik begrijp dat mensen de halo niet op een bolide willen zien, maar het is wel goed voor de veiligheid." Fernando Alonso (McLaren) had dezelfde gedachte.

Adam Cooper
@adamcooperF1
VET says that it would be "ignorant and stupid" to ignore the benefits of the Halo - he also referenced Justin Wilson's accident
12 maanden geleden

STER Reclame