ANP

Nederland is weer begonnen met het uitleveren van verdachten aan Turkije. Dat gebeurde eerder deze maand voor het eerst sinds de couppoging van vorig jaar. Volgens minister Blok van Veiligheid en Justitie heeft Turkije garanties gegeven dat de verdachten een eerlijk proces krijgen en goed behandeld worden.

Een woordvoerder zegt dat er weer tot uitlevering wordt overgegaan omdat anders verdachten van drugshandel, mishandeling, inbraken of moord onbestraft blijven. Verdachten die door Turkije gezocht worden omdat ze Gülenaanhanger zijn, zouden niet uitgeleverd worden.

Turkije houdt de geestelijke Fethullah Gülen, die in de VS woont, verantwoordelijk voor de couppoging van vorig jaar juli. Zijn beweging is volgens president Erdogan een terreurorganisatie.

Kort geding

Morgen staat een verdachte voor de Nederlandse rechter in een tweede zaak. De man, een Turkse Nederlander, wordt in Turkije verdacht van betrokkenheid bij drugshandel. Zijn advocaat, Bart Stapert, noemt het hervatten van de uitleveringen naïef: " In Turkije is dertig procent van de rechterlijke macht ontslagen, er geldt nog steeds de noodtoestand en er bestaat daar geen onafhankelijke rechterlijke macht meer."

Stapert denkt niet dat de Nederlandse overheid in alle gevallen zal kunnen onderscheiden of iemand gezocht wordt vanwege een misdrijf, of vanwege zijn politieke achtergrond.

Coup

De uitleveringen aan Turkije werden vorig jaar na de coup stilgelegd. Verschillende rechtbanken stonden uitlevering aan Turkije niet toe. Zo oordeelde de rechtbank in Amsterdam dat nader onderzocht moet worden onder welke omstandigheden een verdachte vast komt te zitten. Een rechter in Arnhem oordeelde dat er in Turkije sprake was van instabiele en onduidelijke omstandigheden.

De rechtbank in Den Haag moet morgen beoordelen of de afspraken die Nederland heeft gemaakt met Turkije voldoende zijn om die bezwaren weg te nemen.

STER reclame