NOS SportAangepast

WK-finale voor Kromowidjojo, Kamminga zwemt Nederlands record

Ranomi Kromowidjojo heeft de finale gehaald van de 100 meter vrije slag. Bij de WK in Boedapest noteerde ze in de halve finales de zevende tijd.

Kromowidjojo naar finale 100 meter vrij

Arno Kamminga haalde de finale van de 200 meter schoolslag niet, maar zwom wel een nieuw Nederlands record: 2.09,94. In de finale van de 4x200 meter vrije slag eindigde de Nederlandse zwemsters als zevende.

Met 53,09 was Kromowidjojo, de olympisch kampioene van 2012, sneller dan tijdens de series, waarin ze 53,45 liet noteren.

Goede tijd

"Er werd heel hard gezwommen", vertelde Kromowidjojo direct na haar halve finale. "Mijn race was gelukkig heel goed, ik heb een goede tijd gezwommen. Waarschijnlijk heb ik nog wel wat extra's voor de finale morgen."

Kromowidjojo: mijn race was goed

Het koningsnummer kent in Boedapest een geweldig deelnemersveld en Kromowidjojo moest aan de bak. Ze tikte in de eerste halve finale na Pernille Blume, Bronte Campbell en Penny Oleksiak als vierde aan.

Uit de andere halve finale gingen Sarah Sjöström (52,44), Simone Manuel, Mallory Comerford en Emma McKeon door. De finale van de 100 meter vrije slag is vrijdagavond.

Estafettevrouwen zevende in WK-finale

De Nederlandse estafettevrouwen eindigden in de finale van de 4x200 meter vrije slag als zevende. Robin Neumann, Femke Heemskerk, Esmee Vermeulen en Marjolein Delno noteerden 7.54,29.

Daarmee waren de Nederlandse zwemsters ruim een seconde sneller dan tijdens de series. Het goud was voor de Amerikaanse zwemsters die net iets sneller waren dan China (7.43,39 om 7.44,96). Het brons ging naar Australië in 7.48,51.

"Het was erg leuk", vertelde Heemskerk na afloop. "Nederland is goed in de vrije slag en ik ben blij dat we hier de estafette mochten zwemmen." Vermeulen: "Vorig jaar werden we veertiende, nu zijn we zevende op de WK. Er zit echt wel progressie in."

Geen finale, wel Nederlands record

Arno Kamminga dook op de 200 meter schoolslag voor het eerst onder de 2.10,00: 2,09,94. Hoewel hij daarmee een Nederlandse record noteerde, bleek zijn tijd niet toereikend voor een optreden in de finale. Hij noteerde slechts de veertiende tijd.

De 21-jarige Kamminga beleeft een zeer succesvol WK-debuut. Hij was eerder dit toernooi ook al goed voor een nationaal record op de 50 meter schoolslag. Ook verbeterde hij zijn persoonlijk record op de 100 meter schoolslag.

"Een beter WK-debuut had ik niet kunnen dromen", vertelde Kamminga. "Het was een fantastische week, de sfeer in het stadion gaf me zoveel energie. Ik heb alles puur op gevoel gezwommen en dit is pas mijn eerste jaar. Dat belooft wat voor de toekomst."

Anton Tsjoepkov uit Rusland was de snelste in de halve finales (2.07,14). De finale wordt, net als de finale van Kromowidjojo, vrijdagavond gezwommen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl